Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінекономіки вказало на зміни в особливостях процедур закупівель на період війни

Реклама

Починаючи із 03.01.2023 року діє постанова КМУ від 30.12.2022 р. № 1495, яка покликана забезпечити публічні закупівелі із застосуванням електронної системи закупівель (далі - ЕСЗ) в умовах стабілізаційних та аварійних відключень електричної енергії на території України, зокрема, рівні умови участі для учасників процедури закупівлі.

На її вимоги звернули увагу в Мінекономіки в листі від 13.01.2023 р. № 3323-04/1723-06.

Із 03.01.2023 року відкриті торги проводять без застосування електронного аукціону навіть у випадку, якщо подані дві і більше тендерні пропозиції. ЕСЗ після закінчення строку для подання тендерних пропозицій, визначеного замовником в оголошенні про проведення відкритих торгів, буде розкривати всю інформацію, зазначену в тендерній пропозиції, у тому числі інформацію про цін /приведену ціну тендерної пропозиції. Оцінка тендерної пропозиції проводиться ЕСЗ автоматично на основі критеріїв і методики оцінки, визначених замовником у тендерній документації, шляхом визначення тендерної пропозиції найбільш економічно вигідною. Тобто, ЕСЗ визначає найбільш економічно вигідною ту тендерну пропозицію, ціна/приведена ціна якої є найнижчою на момент закінчення прийому тендерних пропозицій.

Замовники повинні враховувати, що закупівлі товарів, робіт і послуг, які розпочато до набрання чинності постанови № 1495, завершуються у порядку, визначеному постановою № 1178, в редакції, чинній на момент оголошення процедури закупівлі. Тому, при здійсненні відкритих торгів згідно Особливостей після 03.01.2023 року, замовникам необхідно викласти умови тендерної документації з урахуванням змін.

Також Постановою № 1495 внесено зміни до п. 2 Особливостей щодо визначення аномально низької ціни тендерної пропозиції, яка розраховується ЕСЗ на підставі ціни/приведеної ціни найбільш економічно вигідної тендерної пропозиції, яка є меншою на 40 або більше відсотків від середньоарифметичного значення ціни/приведеної ціни тендерних пропозицій інших учасників процедури закупівлі, та/або є меншою на 30 або більше відсотків від наступної ціни/приведеної ціни тендерної пропозиції. Щоб ЕСЗ розрахувала аномально низьку ціну має бути подано дві і більше тендерних пропозицій щодо предмета закупівлі або його частини (лота).

Додатково переглядайте статтю «Відкриті торги на Prozorro тимчасово відбуватимуться без аукціонів».

Хочете моніторити ділову репутацію своєї компанії чи контрагентів? Спробуйте LIGA360:Compliance. Моніторте згадки про свій бізнес в режимі реального часу, перевіряйте публічний імідж контрагентів. Замовте свою LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини