Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Електронні гроші в податкових розрахунках та нові правила для підзвітних коштів: зміни із 1 квітня

Реклама

Вже із 1 квітня 2023 діятиме Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг» від 12.01.2023 р. № 2888-ІХ - нагадали в Головному управлінні ДПС у Львівській області.

Змінами до ПКУ врегулюють порядок обліку електронних гаманців та рахунків відкритих платникам податків небанківськими надавачами платіжних послуг, сплати податків електронними грошима та використання інших платіжних операцій, які запроваджені Законом України «Про платіжні послуги» від 30.06.2021 р. № 1591-IX.

Що передбачають вказані податкові зміни?

1. Можливість сплати податків і зборів електронними грошима.

2. Здійснення розрахунків за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) з використанням електронних грошей платниками єдиного податку першої - третьої групи.

3. Поширення вимоги щодо можливості відкриття і ведення рахунків клієнтам виключно за умови взяття таких клієнтів на облік у контролюючих органах.

4. Поширення відповідальності за порушення строку та порядку подання інформації про відкриття або закриття рахунків на небанківських надавачів платіжних послуг.

5. Віднесення до операцій, що не є об'єктом оподаткування ПДВ, операцій з випуску та погашення електронних грошей, а також надання послуг, пов'язаних з виконанням платіжних операцій, що надаються надавачами платіжних послуг, операторами платіжних систем, розрахунково-касовим обслуговуванням тощо.

Водночас, унормовуючи питання використання електронних грошей, законодавець також підкоригував і положення щодо оподаткування суми надміру витрачених коштів / електронних грошей, отриманих платником податку на відрядження або під звіт, не поверненої у встановлений строк, - нова редакція п. 170.9 ПКУ. Про це докладно описано в статті «Нові правила використання підзвітних коштів».

Читайте усі бухгалтерські видання LIGA ZAKON на платформі LIGA360. Менше часу на пошук - більше інформації та аналітики. Обирай вигідний тариф за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини