Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Сільгосппідприємства-виконавці мобілізаційних завдань скаржаться на обмеження на зняття готівки

Реклама

В пп. 2 п. 3 Постанови № 18 заборонено видачу в Україні готівкових коштів у гривнях з рахунка клієнта в національній валюті в обсязі, що перевищує 100 тис грн у день (без урахування комісії банку), крім зняття готівкових коштів у гривнях з рахунків підприємств та установ, що забезпечують виконання мобілізаційних планів (завдань), Уряду України.

Проте, окрім виконання мобілізаційних завдань підприємства продовжують свою звичайну господарську діяльність, в т. ч. знімають готівку з рахунка на цілі, не передбачені договором на виконання мобілізаційного завдання.

Наприклад, підприємство, яке виконує мобілізаційне завдання на виробництво основних видів продовольства та сільськогосподарської продукції, ініціює зняття з рахунка готівкових коштів для розрахунків з фізичними особами (які не мають банківських рахунків) за оренду земельних ділянок/паїв, що використовувались для вирощування сільськогосподарської продукції. Зобов'язання підприємства з оплати за оренду визначені окремими договорами/угодами, що були укладені з орендодавцями - фізичними особами до запровадження воєнного стану.

Тож, чи поширюється встановлене пп. 2 п. 3 Постанови № 18 виключення на всі операції зі зняття готівки з рахунків підприємств та установ, що забезпечують виконання мобілізаційних планів (завдань)? Чи такі зняття готівки можливі виключно на підставі договорів на виконання мобілізаційного завдання та в межах сум, передбачених договором на виконання мобілізаційного завдання?

НБУ у листі від 13.05.2023 р. № 25-0005/33502 вказує, що підприємства продовжують свою господарську діяльність, включаючи знімання готівки з рахунка банку на цілі, які лежать в площині господарської діяльності, знаходяться в межах дії п. 3 Постанови № 18 на час воєнного стану в Україні, зокрема, з дотриманням умов договорів на виконання мобілізаційного завдання.

Хочете захистити бізнес від ризиків та підвищити ефективність? Придбайте рішення LIGA360 для 10 фахівців за ціною 3! Захист від бізнес-ризиків, потужності AI для ухвалення рішень, зручні інструменти для керівника, юриста, бухгалтера, HR. Замовте на акційних умовах прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини