Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фізособа після подання Декларації змінила місце проживання: до якого бюджету сплачувати ПДФО

Реклама

У Головному управлінні ДПС у Луганській області зауважили, що відповідно до п.49.1 ПКУ податкову декларацію подають за звітний період в установлені ПКУ строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків.

При цьому податковою адресою платника податків - фізособи є місце її проживання, за яким вона і береться на облік як платник податків у ДПС. Причому платник податків - фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси (п. 45.1 ПКУ).

Фізичні особи - платники податків мають повідомляти контролерів про зміну даних, які вносяться до облікової картки фізособи - платника податків протягом місяця з дня виникнення таких змін. Для цього платникові слід подати заяву про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб - платників податків за ф. № 5ДР та документ, що посвідчує особу, який після пред'явлення повертають (п. 70.7 ПКУ та п. 1 розділу IХ Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, затвердженого наказом Мінфіну від 29.09.2017 р. № 822).

Податківці також нагадали, що податкову декларацію про майновий стан і доходи подають за календарний рік платники ПДФО, у тому числі самозайняті особи - до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розд. IV ПКУ (пп. 49.18.4 ПКУ).

Декларація повинна містити обов'язкові реквізити, зокрема, про місцезнаходження (місце проживання) платника податків та найменування контролюючого органу, до якого подається звітність (п. 48.3 ПКУ).

Фізособа зобов'язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов'язання, що зазначила в поданій нею Декларації (п. 179.7 ПКУ).

Відповідно до п. 3 ч. 1 розд. ІІ Порядку ведення податковими органами оперативного обліку податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, при переведенні на обслуговування платника з одного податкового органу до іншого, в інформаційній системі відбувається автоматична передача інтегрованої картки платника (ІКП) з попереднього місця обліку платника до нового місця обліку платника з фіксацією події в реєстрі передачі ІКП між податковими органами у такі строки:

  • у день взяття на облік платника податків у податковому органі за новим основним місцем обліку платника (для платників, які після зміни місця обліку не зобов'язані сплачувати податки, збори за попереднім місцезнаходженням);

  • після закінчення поточного бюджетного періоду (для великих платників податків та платників податків, які після зміни місцезнаходження зобов'язані сплачувати визначені законодавством податки і збори за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного року).

Водночас при зміні місцезнаходження суб'єкта господарювання та його реєстрації як платника податків за новим місцезнаходженням, визначені податковим законодавством загальнодержавні податки і збори, які розподіляються між державним та місцевими бюджетами, сплачують за місцем попередньої реєстрації платника податків до закінчення поточного бюджетного періоду.

Отже, платниками податків, які після зміни місцезнаходження зобов'язані сплачувати визначені законодавством податки і збори за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного року, є виключно суб'єкти господарювання.

Таким чином, фізична особа, яка після подачі Декларації до ДПС за своєю податковою адресою, змінила місце проживання та подала до контролюючого органу Заяву за ф. № 5ДР, повинна сплатити задекларовану суму податкового зобов'язання до бюджету за новою податковою адресою.

Нова LIGA360 змінює все! Єдиний продукт для всієї компанії. Виявляє правові, партнерські, фінансові, санкційні, репутаційні ризики. Допомагає приймати аргументовані рішення, використовуючи силу інформації на 360. Замов презентацію для своєї компанії.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини