Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Гетманцев зробив заяву про курс долара

26 липня 2024, 11:05
416
0
Автор:
Реклама

Глава фінансового комітету парламенту Данило Гетманцев написав про ситуацію з курсом долара. «Чергова зрада відміняється. На 24 липня НБУ встановив офіційний курс гривні проти долара США на рівні 41,23 грн/дол. За останні два дні гривня дещо зміцнилась (на 26 коп, +0,6%). ЗМІ про це напишуть менш охоче, ніж про черговий офіційний максимум. І це звісно впливатиме на курсові очікування, але вже як є. Думаю, до цього всі звикли, що тривожні новини розходяться краще», - пише нардеп.

«Утім вірним буде і те, що з кінця минулого року наша валюта знаходиться під постійним девальваційним пресингом. Вона послаблюється 8-й місяць поспіль. Перші два місяці після відв'язки від фіксованого курсу вона посилювалась, а з грудня 2023 року - послаблюється. Якщо бути точним, то з початку 2024 року гривня девальвувала:

  • на 7,9% до курсу на 31.12.2023 р.;

  • на 6,9% за середнім курсом (якщо порівнювати середній курс за неповні 7 місяців 2024 - 39,3 грн/дол - проти аналогічного періоду минулого року, коли діяв фіксований курс)», - додав він.

Щодо причин девальваційного тиску Гетманцев зазначив, що в цілому курс є віддзеркаленням стану платіжного балансу, режиму валютної політики та обмежень на валютному ринку. Фундаментальними факторами тиску на гривню на стороні платіжного балансу нардеп назвав:

  • суттєвий постійний зовнішньоторговельний дефіцит на рівні 2,5 млрд. дол. у середньому на місяць (за 5 місяців 2024 року);

  • зменшення обсягів і ритмічності зовнішнього фінансування(у порівнянні з минулим роком);

  • розширення валютної лібералізації як частини перехідної монетарної і валютної політики НБУ.

«Як результат, за 5 місяців з початку 2024 року дефіцит платіжного балансу склав 1,56 млрд. дол., тоді як минулого року за цей період ми мали профіцит 6,82 млрд. дол. Звісно це впливає на валютний курс», - резюмує Данило Гетманцев.

Зараз діє максимально вигідна ціна саме для тебе! Скориставшись Summer program від LIGA ZAKON, нові користувачі отримують знижку на рішення LIGA360. Деталі та умови акції за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини