Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можуть ФОПи, які постачають електронні комунікаційні послуги, застосовувати спрощену систему оподаткування

Реклама

Суб'єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності надають, зокрема послуги з надання доступу до мережі Інтернет, належать виключно до ІІІ групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи (абз. 4 пп. 2 ПКУ). Про це інформують податківці Головного управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Водночас у п. 291.5 ПКУ прописали перелік видів діяльності, здійснення яких не дає права застосовувати спрощену систему оподаткування, обліку та звітності. Відповідно до нього не можуть бути платниками єдиного податку І - ІІІ групи, зокрема, ФОПи, які здійснюють:

  • діяльність з надання послуг пошти (крім кур'єрської діяльності);

  • діяльність з надання послуг фіксованого телефонного зв'язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв'язку (місцевого, міжміського, міжнародного);

  • діяльність з надання послуг фіксованого телефонного зв'язку з використанням безпроводового доступу до телекомунікаційної мережі з правом технічного обслуговування і надання в користування каналів електрозв'язку (місцевого, міжміського, міжнародного);

  • діяльність з надання послуг рухомого (мобільного) телефонного зв'язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв'язку;

  • діяльність з надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж, мереж ефірного теле- і радіомовлення, проводового радіомовлення та телемереж.

Тобто заборонено перебувати на спрощеній системі оподаткування суб'єктам господарювання, які в рамках надання послуг у сфері електронних комунікацій здійснюють технічне обслуговування та експлуатацію відповідних мереж, у тому числі надають доступ до таких мереж.

Ознайомитись з чинними редакціями НПА, порівняти редакції та побачити заплановані зміни - можна у новій LIGA360. А ще оцінити весь масив пов?язаних документів: судової практики, аналітики тощо. Замовте презентацію LIGA360 для себе.

Податківці також нагадали, що з 01 січня 2022 року набрав чинності Закон України «Про електронні комунікації» від 16 грудня 2020 року № 1089-IX, який визначає, що оператор і є постачальником при постачанні електронних комунікаційних послуг.

Згідно з КВЕД-2010, що затверджений наказом Держкомстату від 23.12.2011 року № 396, діяльність з надання послуг, доступу до мережі Інтернет не виокремлюють в окремий клас або підклас видів економічної діяльності, а є складовою класів:

  • 61.10 - «Діяльність у сфері проводового електрозв'язку»;

  • 61.20 - «Діяльність у сфері безпроводового електрозв'язку»;

  • 61.30 - «Діяльність у сфері супутникового електрозв'язку»;

  • 61.90 - «Інша діяльність у сфері електрозв'язку».

Отже, інформують контролери, ФОПи, які постачають електронні комунікаційні послуги не мають право застосовувати спрощену систему оподаткування.

Головні новини вашої галузі - щодня на робочому столі LIGA360. Бачити картину дня ще ніколи не було так просто! Побачте всі переваги роботи в комплексній інформаційно-аналітичній платформі LIGA360, замовивши персональну презентацію.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини