Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Який розмір податкової соцпільги для особи з інвалідністю ІІІ групи з дитинства

Реклама

Надання податкових соціальних пільг передбачено ст. 169 ПКУ. Про це розповіли податківці Головного управління ДПС в Івано-Франківській області.

Згідно з пп. «ґ» пп. 169.1.3 ПКУ з урахуванням норм абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ платник ПДФО має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді зарплати, на суму податкової соціальної пільги, що дорівнює 150 % суми пільги, визначеної пп. 169.1.1 ПКУ. Мова про платника податку, який є особою з інвалідністю I або II групи, у тому числі з дитинства, крім осіб з інвалідністю, пільга яким визначена пп. «б» пп. 169.1.4 ПКУ (осіб з інвалідністю І і ІІ групи, з числа учасників бойових дій на території інших країн у період після Другої світової війни).

Відкрийте законодавство на 360! Спробуйте нову LIGA360 з інноваційними зв?язками документів. До кожного НПА - знайдуться пов?язані закони, судові рішення, практичні ситуації та аналітичні документи. Замовте презентацію для своєї компанії.

Податкову соціальну пільгу застосовують до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як зарплата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень (пп 169.4.1 ПКУ).

Таким чином, зауважили контролери, платники податку - особи з інвалідністю ІІІ групи з дитинства в ПКУ не зазначені як окрема пільгова категорія. Проте при дотриманні установленого рівня зарплати, вони мають право на податкову соцпільгу, яка надається у вигляді зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу на суму податкової соціальної пільги у розмірі, що у 2024 році - 1514,00 грн. при граничному розмірі доходу 4240,00 гривень.

Практичні матеріали із чіткими послідовностями дій: Мистецтво оборони, Алгоритми дій, База податкових знань. Замовте презентацію комплексного рішення LIGA360 для контролю інформаційних ризиків і ухвалення рішень, та відкрийте більше можливостей.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини