Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи відповідатимуть торговці за нестворення Z-звітів на РРО/ПРРО через аварійне відключення електрики

Реклама

Податківці Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків розказали, що згідно з ст. 2 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР, фіскальний звітний чек (далі - щоденний Z-звіт) - документ встановленої форми, створений РРО/ПРРО у паперовій та/або електронній формі, що містить дані денного звіту. Під час створення щоденного Z-звіту інформація про обсяг виконаних розрахункових операцій заноситься відповідно до фіскальної пам'яті РРО або фіскального сервера ДПС.

Визначені законом суб'єкти господарювання зобов'язані щоденно створювати у паперовій та/або електронній формі РРО (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг)) або ПРРО фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій (п. 9 ст. 3 Закону № 265/95-ВР).

Водночас за порушення вимог Закону № 265/95-ВР посадові особи та працівники торгівлі, громадського харчування та сфери послуг, а також посадові особи уповноважених банків тощо притягуються податківцями до адміністративної відповідальності згідно із законом.

Адміністративна відповідальність за порушення встановленого законом порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначена у ст. 155 прим. 1 КУАП.

Тож, стверджують у ДПС, у випадку нестворення (несвоєчасного створення) щоденних Z-звітів на РРО/ПРРО, з причин потенційного/аварійного відключення електроенергії, суб'єкти господарювання не нестимуть відповідальності, якщо зможуть підтвердити такий факт належними доказами, зокрема, інформацією, розміщеною на вебпорталах енергопостачальних компаній, про відключення електроенергії у відповідній місцевості чи неможливості її постачання через пошкодження енергетичних мереж, тощо.

Якщо ж порушники не зможуть підтвердити, що такі порушення вчинені внаслідок обставин непереборної сили (форс-мажору), то посадові особи суб'єктів господарювання та особи, які здійснюють розрахункові операції, будуть нести адміністративну відповідальність, встановлену ст. 155 прим. 1 КУАП.

Нова LIGA360 - нові фішки для роботи із законодавством:

· Всі види джерел, щоб оцінити контекст: НПА, аналітика, судова практика, новини, реєстри та ін.

· Інноваційні інструменти аналізу: зворотні зв'язки документів 2.0, графічні зв'язки документів, смарт-фільтри та моніторинг надходжень.

Побачте всі переваги в дії, замовивши презентацію.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини