Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Особливості подання податкових декларацій з рентної плати за спецвикористання лісових ресурсів

Реклама

Базовий податковий (звітний) період, зокрема для рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів дорівнює календарному кварталу (п. 257.1 ПКУ).

Причому платник рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів відповідно до пп. 49.18.2 та пп. 257.3.5 ПКУ протягом 40 календарних днів, після закінчення звітного кварталу, має подати податківцям податкову декларацію, яка містить, додаток з рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів.

Форму такої декларації затвердили наказом Мінфіну від 17.08.2015 р. № 719 і невід'ємною її частиною є додатки. Відповідний тип додатка забезпечує обчислення податкового зобов'язання за відповідним видом об'єкта оподаткування, зокрема:

  • розрахунок з рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування здійснюють у Додатку 8 до Декларації;

  • розрахунок з рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів (крім рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування) здійснюють у Додатку 9 до Декларації.

У Декларації та Додатках 8 та 9 до неї заповнюють всі рядки усіх розділів з урахуванням приміток. При цьому при поданні Декларації та додатків до неї на паперових носіях за відсутності значення рядок прокреслюють, а у разі подання засобами електронного зв'язку - не заповнюють. Водночас вартісні показники розрахунку зазначають у гривнях з копійками.

Графу «код за КАТОТТГ адміністративно-територіальної одиниці» рядка 2 Декларації та рядків 3 «Код за КАТОТТГ територіальної громади» і рядків 4 «Код за КАТОТТГ адміністративно-територіальної одиниці за місцезнаходженням лісової ділянки» Додатка 8 і Додатка 9 до неї заповнюють згідно з Кодифікатором адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затвердженим наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26.11.2020 р. № 290 (далі - КАТОТТГ).

Зокрема, відповідно до примітки 8 до Декларації у рядку 2 «код за КАТОТТГ адміністративно-територіальної одиниці» Декларації зазначають код адміністративно-територіальної одиниці, визначений за КАТОТТГ, за місцем обліку платника рентної плати (місцезнаходженням контролюючого органу, до якого подають Декларацію).

Податківці Головного управління ДПС у Закарпатській області стверджують, що за кожним кодом адміністративно-територіальної одиниці за КАТОТТГ, зазначеним у рядку 2, потрібно подавати окрему Декларацію.

У рядку 3 «Код за КАТОТТГ територіальної громади» Додатка 8 і Додатка 9 зазначають код територіальної громади, визначений за КАТОТТГ, на території якої знаходиться лісова ділянка (прим. 6 до Додатка 8 і Додатка 9).

У рядку 4 «Код за КАТОТТГ адміністративно-територіальної одиниці за місцезнаходженням лісової ділянки» зазначають:

  • код адміністративно-територіальної одиниці, визначений за КАТОТТГ, за місцезнаходженням лісової ділянки, на якій заготовляють деревину в порядку рубок головного користування - у Додатку 8 (прим. 7 до Додатка 8);

  • код адміністративно-територіальної одиниці, визначений за КАТОТТГ, за місцезнаходженням лісової ділянки, на якій здійснюється спеціальне використання лісових ресурсів - у Додатку 9 (прим. 7 до Додатка 9).

При цьому у абз. 3 ст. 1 автори Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 р. № 280/97-ВР, визначили, що адміністративно-територіальна одиниця - область, район, місто, район у місті, селище, село.

Отже, суб'єкт господарювання, який використовує лісові ресурси на лісових ділянках, розташованих на територіях різних територіальних громад, які обслуговує один контролюючий орган подає до такого контролюючого органу одну Декларацію з відповідною кількістю:

  • Додатків 8, що відповідає кількості кодів адміністративно-територіальних одиниць за місцезнаходженням лісової ділянки, на якій заготовляється деревина в порядку рубок головного користування;

  • Додатків 9, що відповідає кількості кодів одиниць адміністративно-територіальних одиниць за місцезнаходженням лісової ділянки, на якій здійснюється спеціальне використання лісових ресурсів.

Нова LIGA360 - нові фішки для роботи із законодавством:

· Всі види джерел, щоб оцінити контекст: НПА, аналітика, судова практика, новини, реєстри та ін.

· Інноваційні інструменти аналізу: зворотні зв'язки документів 2.0, графічні зв'язки документів, смарт-фільтри та моніторинг надходжень.

Побачте всі переваги в дії, замовивши презентацію.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини