Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Платнику-єдиннику анулювали реєстрацію платника ПДВ в останні дні кварталу: яку ставку єдиного податку застосовувати

Реклама

Податківці надали роз'яснення щодо того, яку ставку єдиного податку (у розмірі 3 % або 5 % доходу) застосовує ФОП - платник єдиного податку ІІІ групи після анулювання йому контролерами реєстрації платника ПДВ в останні дні кварталу?

У Головному управлінні ДПС у Житомирській області повідомили, що відповідно до абз. 1 - 4 п. 184.2 ПКУ анулювання реєстрації платника ПДВ, на підставі, визначеній у пп. «а» п. 184.1 ПКУ, здійснюють за заявою платника податку. Водночас на підставах, визначених у пп. «б» - «з» п. 184.1 ПКУ, таке анулювання може бути проведено за заявою платника податку або за самостійним рішенням відповідного контролюючого органу.

Якщо щодо особи, зареєстрованої платником податку до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, ФОПів та громадських формувань, внесено запис про держреєстрацію припинення юрособи (крім перетворення) або підприємницької діяльності ФОП або якщо до реєстру платників єдиного податку внесено запис про застосування спрощеної системи оподаткування, що не передбачає ПДВ, анулювання реєстрації проводиться контролерами автоматично на підставі відповідних відомостей, отриманих за Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-VI або за даними реєстру платників єдиного податку.

Анулювання реєстрації платника ПДВ здійснюється на дату подання заяви платником ПДВ або прийняття рішення контролюючим органом про анулювання реєстрації.

Контролери, які прийняли самостійне рішення про анулювання реєстрації платника податку, повинні письмово повідомити особу протягом трьох робочих днів після дня анулювання такої реєстрації (п. 184.10 ПКУ).

У пп. 5 п. 293.8 ПКУ автори прописали, що при анулюванні реєстрації платника ПДВ у порядку, встановленому розд. V ПКУ, платники єдиного податку переходять на сплату єдиного податку за ставкою у розмірі 5 % (для платників єдиного податку ІІІ групи) або можуть відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування, тобто подати заяву щодо зміни ставки єдиного податку чи відмови від застосування спрощеної системи оподаткування не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу, в якому здійснено анулювання реєстрації платником ПДВ.

Нормами гл. 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розд. XIV ПКУ у разі анулювання реєстрації платника ПДВ не передбачено іншого терміну для подання заяви щодо зміни ставки єдиного податку чи відмови від застосування спрощеної системи оподаткування після закінчення терміну, ніж визначений пп. 5 п. 293.8 ПКУ.

Тому ФОП - платник єдиного податку ІІІ групи, якому податківці анулювали реєстрацію платника ПДВ в останні дні кварталу, буде перебувати на спрощеній системі оподаткування та застосовувати ставку єдиного податку у розмірі 3 % протягом такого кварталу та наступного кварталу, в якому такій особі необхідно у визначені ПКУ строки подати заяву щодо переходу на сплату єдиного податку за ставкою у розмірі 5 % або заяву щодо відмови від застосування спрощеної системи оподаткування.

Згадану заяву платники подають не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу, в якому здійснено анулювання реєстрації платником ПДВ.

Бажаєте контролювати законодавчі зміни з “гарячих тем”? Спробуйте нову LIGA360! Встановіть моніторинг потрібних для вас законів - і всіх пов'язаних судових рішень, НПА та аналітичних матеріалів. Замовте презентацію LIGA360 саме для ваших потреб.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини