Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли можна скористатись правом на незастосування коригувань фінрезультату до оподаткування на усі різниці

16 вересня 2024, 12:55
118
0
Автор:
Реклама

Платник податку на прибуток підприємств має право не більше одного разу протягом безперервної сукупності років в кожному з яких розмір доходу не перевищує суму, встановлену пп. 134.1.1 ПКУ (у 2023 році - сорок мільйонів гривень), прийняти рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від'ємного значення об'єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років та коригувань, визначених пп. 140.4.8 та пп. 140.5.16 ПКУ), визначені відповідно до положень розділу III ПКУ. Про це повідомили фахівці ГУ ДПС у Черкаській області.

Таким чином, якщо за 2023 рік дохід платника податку (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку, не перевищує сорок мільйонів гривень, то платник, починаючи з цього звітного року, може скористатись правом на незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від'ємного значення об'єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років та коригувань, визначених пп. 140.4.8 та пп. 140.5.16 ПКУ), визначені відповідно до положень розділу III ПКУ, задекларувавши у податковій декларації з податку на прибуток за цей звітний рік інформацію про прийняте рішення щодо такого некоригування.

При цьому звітним податковим періодом з податку на прибуток підприємств для такого платника у 2024 році є календарний рік.

Якщо в будь-якому наступному році річний дохід платника податку перевищить сорок мільйонів гривень, такий платник має визначати об'єкт оподаткування починаючи з такого року шляхом коригування фінансового результату до оподаткування на усі різниці, визначені відповідно до положень III розділу ПКУ.

Відповідно до п. 50.1 ПКУ у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Якщо, платник податку, у якого річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний період не перевищує сорока мільйонів гривень та який прийняв рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від'ємного значення об'єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років та коригувань, визначених пп. 140.4.8 та пп. 140.5.16 ПКУ), але помилково відобразив податкові різниці за цей період в Додатку РІ до Декларації, може скористатися правом про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від'ємного значення об'єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років та коригувань, визначених пп. 140.4.8 та пп. 140.5.16 ПКУ), подавши уточнюючу Декларацію, зазначивши в ній про прийняте рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування та задекларувавши показники Декларації без податкових різниць (крім від'ємного значення об'єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років та коригувань, визначених пп. 140.4.8 та пп. 140.5.16 ПКУ.

Радимо також ознайомитися зі статтею «Переплата з податку на прибуток: чи можуть контролери її не врахувати»

Спрости рутинні завдання бухобліку з новою LIGA360! Всі джерела для бухгалтера тепер зібрані в єдиному рішенні: аналітика, законодавство, ситуації, коментарі та роз?яснення держорганів. Детальніше за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини