Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін вніс зміни до НП(С)БО

Реклама

Мінфін затвердив зміни до НП(С)БО 27 «Необоротні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність» наказом від 30.09.2024 № 478.

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Станом на 18.10.2024 його ще не опублікували.

Автори привели у відповідність до вимог МСФЗ 5 «Непоточні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність» відображення у бухобліку господарських операцій, які пов'язані з необоротними активами, утримуваними для продажу, та групою активів, що належить до вибуття в результаті операції продажу.

У наказі також уточнили значення термінів, що використовуються НП(С)БО 27 «Необоротні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність».

Серед іншого прописали, що підприємство, яке зобов'язується виконати план продажу, пов'язаний з втратою контролю над дочірнім підприємством, визнає усі активи цього дочірнього підприємства як утримувані для продажу, якщо умови, наведені у цьому пункті, виконуються без урахування того, чи буде підприємство зберігати неконтрольовану частку у своєму колишньому дочірньому підприємстві після продажу.

Відтак якщо підприємством переведено необоротний актив або групу вибуття з необоротних активів, утримуваних для продажу, до необоротних активів, утримуваних для розподілу між власниками, або навпаки, така зміна вважається продовженням початкового плану вибуття.

Згідно наказом № 478 підприємство оцінює необоротний актив або групу вибуття, як утримувані для розподілу між власниками за меншою з двох оцінок: балансовою вартістю або справедливою вартістю за вирахуванням витрат, пов'язаних з розподілом.

Також у наказі № 478 зазначено, що суми коригування балансової вартості необоротних активів, утримуваних для розподілу, переведених зі складу необоротних активів, утримуваних для продажу, включаються до інших витрат (доходів) звітного періоду.

Спрости рутинні завдання бухобліку з новою LIGA360! Всі джерела для бухгалтера тепер зібрані в єдиному рішенні: аналітика, законодавство, ситуації, коментарі та роз?яснення держорганів. Детальніше за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини