Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати пропонують обкладати НДФЛ домогосподарства

19 жовтня 2012, 15:32
282
7
Реклама

Законотворці продовжують штампувати проекти законів про внесення змін до НКУ. Цього разу з конвеєра зійшли зміни по НДФЛ (законопроект № 11358), які несуть в собі такі основні новації.

Платником податку є не фізособа, а домогосподарство - сукупність фізосіб, які спільно проживають в одному житлі або його частині, забезпечують себе усім необхідним для життя, ведуть загальне господарство, повністю або частково об'єднують і витрачають засоби. Ці особи можуть знаходитися в споріднених стосунках або стосунках своячества, не знаходитися у будь-яких з цих стосунків, або бути і в тих, і в інших стосунках. Домогосподарство може складатися з однієї особи.

Об'єкт оподаткування домогосподарства складається з суми прибутків, отриманих усіма його членами.

Ставка податку залежить від розміру середньоарифметичної зарплати по домогосподарству. Якщо на кожного члена домогосподарства доводиться:

- менше половини мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня звітного року, - ставка 5 %;

- від 0,5 до 1 минзарплаты - 10 %;

- від 1 до 3 минзарплат - 13 %;

- від 3 до 5 минзарплат - 15 %;

- від 5 до 10 минзарплат - 17 %;

- більше 10 мнизарплат - 20 %.

Ставка застосовується до усієї суми доходу оподаткування домогосподарства.

Обов'язок по заповненню і представленню декларації в органи ГНСУ покладається на будь-якого повнолітнього члена домогосподарства.

Крім того, пропонується встановити ставку податку на прибуток з 1 січня 2013 по 31 грудня 2013 включно - 20 % (нагадаємо, що згідно з чинним законодавством ставу податку на прибуток в цьому періоді повинна складати 19 %).

За словами розробників, цей проект спрямований на зміни системи оподаткування від індивідуального принципу кожної фізособи окремо до оподаткування сім'ї як цілісного економічного організму. Введення прогресивної шкали оподаткування утілить принцип справедливого оподаткування прибутків громадян і соціальної відповідальності спроможніших верств населення перед суспільством.

Законопроект знаходиться на розгляді в профільному комітеті.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини