Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ГНСУ розглянула особливості ведення первинних документів в електронному вигляді

27 грудня 2012, 10:43
221
0
Реклама

ГНСУ у відповідь на питання про порядок ведення первинних документів в електронному вигляді надала підбірку наступних цитат з нормативки.

У разі складання і зберігання первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку на машинних носіях інформації підприємство зобов'язане за свій рахунок виготовити їх копії на паперових носіях на вимогу інших учасників господарських операцій, а також правоохоронних органів і відповідних органів у рамках їх повноважень, передбачених законами (п. 6 ст. 9 Закону про бухоблік).

Паперовою копією для електронного документу є візуальне представлення електронного документу на папері, яке засвідчене в порядку, встановленому законодавством (ст. 7 Закону про електронні документи).

Платник податків зобов'язаний надати (службовим) посадовцям органів податкової служби в повному об'ємі усі документи, перевірки, що відносяться або пов'язані з предметом. Такий обов'язок виникає у платника податків після початку перевірки (п. 85.2 НКУ).

Перевірка цілісності електронного документу здійснюється шляхом перевірки електронного цифрового підпису (ст. 12 Закону про електронні документи).

Посадовець органу податкової служби, яке проводить перевірку, у випадках, передбачених НКУ, мають право отримувати від платника податків копії документів, що відносяться до предмета перевірки. Такі копії мають бути завірені підписом платника податків або його посадового обличчя і друком (за наявності) (п. 85.2 НКУ).

Також автори листа нагадали, що податкова накладна надається покупцеві на його вимогу в паперовому або в електронному вигляді, а також вимоги відносно реєстрації податкових накладних в ЕРНН (лист від 14.12.2012 р. № 7123/0/61-12/18-8515).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини