Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Питання по ЕСВ утримують лідерство у Бумі упродовж двох тижнів

22 жовтня 2013, 15:42
303
0
Реклама

Щодня в Бумі - Бухгалтерському Розумному Модулі - серед усіх питань від користувачів редакція виділяє самі затребувані і актуальні і додає їх в рубрику "Топ-питання дня".

Пропонуємо вашій увазі деякі Топ-питання за минулий тиждень:

1. Чи можна включати в додаток 8 декларацій по ПДВ податкові накладні попередніх періодів?

2. На якому рахунку враховувати нарахування ЕСВ у зв'язку з переходом з 01.10.2013 р. до Миндоходов повноважень по адмініструванню ЕСВ? Слід перейти на субрахунок 642 або продовжувати застосовувати субрахунок 651?

3. Який порядок заповнення розрахункового документу при сплаті ЕСВ?

4. У яких випадках нараховуються умовні відсотки на фінансову допомогу?

5. Чи включається до складу прибутків кредиторська заборгованість за отримані ТМЦ, не погашена у встановлений термін і по якій ще не збіг термін позовної давності?

6. Як виправити помилки в додатку Д5 до декларації по ПДВ, якщо дані в реєстрі виданих і отриманих податкових накладних вказані з помилками?

7. Чи обкладаються ПДВ операції зарубіжної філії?

8. Куди звернутися, щоб отримати інформацію відносно банківських реквізитів для сплати ЕСВ?

9. Як у орендодавця відбиваються суми компенсації вартості комунальних послуг (опалювання, освітлення, водопостачання, водовідведення) і витрат на зміст приміщення, що відшкодовуються орендарем?

10. Чи треба подавати декларацію по ПДВ з прочерками?

Відповіді на деякі питання.

Питання 1: На якому рахунку враховувати нарахування ЕСВ у зв'язку з переходом з 01.10.2013 р. до Миндоходов повноважень по адмініструванню ЕСВ? Слід перейти на субрахунок 642 або продовжувати застосовувати субрахунок 651?

Відповідь:

Згідно Інструкції по застосуванню Плану рахунків бухгалтерського обліку, затвердженою наказом Мінфіну від 30.11.99 р. № 291, облік розрахунків по ЕСВ ведеться на субрахунку 651.

Перехід повноважень по адмініструванню ЕСВ від ПФУ до Миндоходов не змінив порядок бухгалтерського обліку ЕСВ.

Резюме: На субрахунку 651.

Питання 2: В яких випадках нараховуються умовні відсотки на фінансову допомогу?

Відповідь:

Відповідно до пп. 14.1.257 НКУ умовні відсотки нараховуються у разі неповернення поворотної фінансової допомоги на кінець звітного періоду. Їх розмір дорівнює розміру облікової ставки НБУ, розрахованої за кожен день фактичного використання такої поворотної фінансової допомоги.

Якщо поворотна фінансова допомога отримана від осіб, які не є платниками податку на прибуток або мають пільги по його сплаті, то сума фінансової допомоги, отриманої платником податків в звітному податковому періоді, яка залишається неповерненою на кінець такого звітного періоду, включається в інші прибутки (пп. 135.5.5 НКУ). При цьому законодавець підкреслює, що прибутки такого платника податків не збільшуються на суму умовно нарахованих відсотків.

Якщо поворотна фінансова допомога отримана від платника податку на прибуток на загальних підставах і залишилася неповерненою на кінець звітного періоду, то у такому разі в прибутки звітного періоду, оподаткування, що враховуються при численні об'єкту, включається сума відсотків, умовно нарахованих на суму неповерненої поворотної фінансової допомоги. Вказані суми відсотків розраховуються і відносяться згідно пп. 14.1.257 НКУ до безповоротної фінансової допомоги і включаються в дохід відповідно до п. 137.10 НКУ.

Резюме: Умовні відсотки нараховуються у разі неповернення поворотної фінансової допомоги на кінець звітного періоду.

Питання: чи Обкладаються ПДВ операції зарубіжної філії?

Відповідь:

У листі від 14.08.2013 р. № 8902/6/99-99-19-04-02-15 Миндоходов нагадало, що право відкривати свої представництва на території інших держав згідно із законами цих держав мають усі суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності України. При цьому здійснення таких видів зовнішньоекономічної діяльності підлягає регулюванню законами відповідних держав.

Якщо філія розташована і здійснює свою діяльність за межами території України, то операції з придбання і постачання товарів (послуг) цієї філії не регламентуються нормами НКУ, а тому не є об'єктом оподаткування на додану вартість на митній території України. Відповідно, такі операції не відбиваються в податковому обліку і податковій звітності по податку на додану вартість головного підприємства - платника ПДВ в Україні.

Резюме: Операції зарубіжної філії не є об'єктом обкладення ПДВ на території України.

З усіма відповідями на Топ-питання ви можете ознайомитися у Бумі.

Якщо ви ще не є користувачем Буму, ви можете попрацювати з Бумом безкоштовно впродовж 3-х днів, пройшовши реєстрацію.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини