Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суди не повинні чіплятися до формулювання вимог про реєстрацію податкових накладних

30 жовтня 2013, 13:43
271
1
Реклама

ВАСУ повідомив, що при визначенні предмета суперечки і належного способу захисту порушених прав і інтересів платника податків у справах про неправомірне неприйняття до реєстрації податкових накладних суди повинні виходити з наступного.

За відсутності квитанції про прийняття або неприйняття податкової накладної, така податкова накладна вважається зареєстрованою в ЕРНН впродовж операційного дня, коли вона була відправлена.

В той же час, сама квитанція не є рішенням суб'єкта владних повноважень, оскільки вона - лише технічний спосіб інформування платника. У такому разі належним способом захисту порушених прав або інтересів платника є визнання неправомірним неприйняття податкової накладної для реєстрації.

Вимоги про зобов'язання податкового органу прийняти податкову накладну, визнанні протиправними рішення, дії, бездіяльності податкового органу, визнанні представленої накладної зареєстрованої і т. п. слід розглядати як вимога про визнання протиправним неприйняття податкової накладної для реєстрації.

Тому суди повинні розглянути питання про протиправність неприйняття податкової накладної для реєстрації, незважаючи на те, в якій словесній формі сформульовані позовні вимоги, якщо зі змісту таких вимог виходить, що вони спрямовані на відновлення прав платника, порушених в результаті такого неприйняття.

У зв'язку з цим у суду немає підстав для відмови в позові платникові податків або відмови у відкритті виробництва (припиненні виробництва) у випадку якщо таким платником були інакше сформульовані позовні вимоги, фактичним предметом яких є протиправність неприйняття податкової накладної для реєстрації в ЕРНН (лист від 24.10.2013 р. № 1486/12/13-13).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини