Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Миндоходов віддає перевагу фіскальному варіанту обкладення НДФЛ страхового відшкодування

6 грудня 2013, 12:45
207
0
Реклама

Миндоходов у узагальнювальній податковій консультації стверджує, що суми страхового відшкодування, які при настанні страхового випадку з предметом запоруки (автомобілем) виплачуються страховою компанією за договором страхування :

- безпосередньо фізичній особі, що отримала у банку кредит на такий автомобіль, не обкладаються НДФЛ (в межах звичайної ціни автомобіля на момент укладення договору) на підставі пп. 165.1.27 НКУ;

- выгодоприобретателю-банку, який за рахунок цих засобів погашає частину кредиту за такий автомобіль, обкладаються НДФЛ як додаткове благо. При цьому банк повинен виконати усі функції податкового агента. В даному випадку, на думку податківців, пп. 165.1.27 НКУ не діє унаслідок недотримання умови відносно отримання платником страхового відшкодування безпосередньо від страховика (наказ від 22.11.2013 р. № 701).

Таке формально-фіскальне трактування умов пільги має право на існування, але при тому ж буквоїдському підході погашення банком кредиту за рахунок страхового відшкодування у визначення додаткового блага ніяк не вписується.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини