Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бухгалтер в сучасних умовах: його професійне становлення, призначення і роль на підприємстві

30 січня 2014, 17:40
447
0
Реклама

На сьогодні бухгалтер на підприємстві - це не просто фахівець з питань бухобліку і оподаткування, але і частенько юрист, що веде договірну роботу, і кадровик, що курирує питання трудових правовідносин і кадрового обліку, і фінансовий керівник. Про це йшла мова в ході дискусійної панелі "Країна крізь призму професії бухгалтера", яку провела 28 січня компанія "ЛІГА: ЗАКОН" із залученням провідних фахівців бухгалтерської сфери, представників професійних організацій, аудиторських компаній і державних органів, що практикують бухгалтерів.

".наше завдання сьогодні - виявити і голосно заявити про основні проблеми, з якими стикаються представники бухгалтерської професії в Україні, і головне - зрозуміти і озвучити, що ми разом можемо зробити для вирішення цих проблем" - заявив на початку заходу Юрій Цыганоккерівник бухгалтерського напряму компанії "ЛІГА: ЗАКОН".

В той же час, обговорюючи питання "багатофункціональності" бухгалтера на підприємствах, коли бухгалтер окрім своїх основних обов'язків виконує ряд інших функцій, Олександр Поповголовний редактор видання "ЮРИСТ&ЗАКОН"відмітив: "Бухгалтер може скласти простий договір, але складні випадки краще залишити професіоналові - юристові. Інакше потім, швидше за все, доведеться звертатися до нього, але вже для того, що б йти до суду".

Учасники визнали, що професія в Україні зараз сильно недооцінюється працедавцями, і зарплата середнього бухгалтера не входить в перелік високооплачуваних професій.

Прозвучала думка, що рівень заробітної плати бухгалтера залежить не лише від його професійних навичок, але також від його особистих якостей - комунікабельності, уміння домовлятися, здібностей до самоорганізації, а також від прагнення розвиватися і вчитися новому.

В ході дискусії піднімалися проблемні і гострі питання, які торкаються частих змін в законодавстві для бухгалтера, практики введення МСФО в Україні, рівня професійної освіти і затребуваності професії бухгалтера на ринку праці.

Представники державних органів, зокрема Міністерства фінансів, НБУ, Міністерства прибутків і зборів, розповіли про плани своїх організацій на майбутнє і про досягнення на сьогодні.

"Нещодавно Міністерство фінансів запропонувало відновити стратегію застосування міжнародних стандартів фінансової звітності в Україні. Перший етап цієї роботи вже пройдений" - відмітив Олег Канцуров, начальник Управління методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України.

Також було піднято питання про важливість професійного росту, і, зокрема, сертифікацію для бухгалтера. На думку Сергія Мудрукавиконавчого директора CIPA EN в Україні - сертифікація, як така, важлива в основному бухгалтерам на великих міжнародних підприємствах, так само як і знання іноземних мов. А для основної кількості бухгалтерів, для виконання їх щоденних завдань, сертифікацію не потрібно. В той же час, Олена Макееваголова МОО "Рада незалежних бухгалтерів і аудиторів", відмітила: "Професійна освіта бухгалтерів в Україні на 90% відповідає тим вимогам, які пред'являються, як мінімум, в країнах Євросоюзу".

Дискусія була б неповною, якби на ній не виступили представники працедавців. Їх на заході представляли співробітники таких великих сайтів вакансій як rabota.ua і hh.ua. Ганна Воеводинапредставник hh.uaу продовженні теми сертифікації сказала, що в 15% вакансій працедавці вказують у вимогах до бухгалтера - наявність сертифікату, але в той же час це не є обов'язковою умовою для претендента.

Тетяна Пашкинапредставник порталу rabota.ua відмітила, що, незважаючи на велику кількість бухгалтерських курсів, 9 з 10 працедавців як і раніше в обов'язкових вимогах для вакансії бухгалтера вказують наявність вищої освіти.

Цей другий захід з циклу "Країна крізь призму професії", яке компанія "ЛІГА: ЗАКОН" запустила в жовтні 2013 року дискусійною панеллю "Країна крізь призму професії юриста".

Запис онлайн-трансляції дискусійної панелі "Країна крізь призму професії бухгалтера" :

____________________

Компанія "ЛІГА: ЗАКОН" вже 22 року забезпечує правову підтримку бізнесу в цілому і його ключових фахівців: бухгалтерів, юристів, співробітників кадрових служб, керівників підприємств. Сьогодні інформаційними продуктами компанії користуються більше 160 000 абонентів, серед яких усі суди, податкові і митні служби України, більшість підприємств великого, середнього і малого бізнесу України.

ЛІГА :ЗАКОН створила і розвиває ряд продуктів для бухгалтерів: Інформаційно-правові системи ЛІГА :ЗАКОН, БУМ: Бухгалтерський Розумний Модуль, Аналітичне видання "БУХГАЛТЕР & ЗАКОН",практикуми і семінари для бухгалтерів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини