Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Миндоходов озброїлося судовою практикою на тему митної вартості товарів

18 березня 2014, 15:00
181
0
Реклама

Миндоходов проаналізувало деякі рішення ВСУ відносно визначення митної вартості товарів, які грунтуються на нормах Митного кодексу 2002 року, і дійшло висновку, що вони застосовні і в умовах дії норм Митного кодексу 2012 року.

Наприклад, згідно ч. 6 ст. 54 ТЧУ 2012 року основою для відмови в митному оформленні товарів за заявленою декларантом митною вартістю являється виключно наявність мотивованих підстав вважати, що заявлені неповні або недостовірні відомості про митну вартість товарів.

У цьому питанні ВСУ дійшов висновків, що сумніву в достовірності представлених декларантом відомостей можуть бути обумовлені неповнотою поданих документів для підтвердження заявленої митної вартості товарів, невідповідністю характеристик товарів, вказаних в таких документах, митному огляду цих товарів, порівнянням рівня заявленої митної вартості товарів з рівнем митної вартості ідентичних або подібних товарів, митне оформлення яких вже здійснювалося, і інше.

Наявність обгрунтованого сумніву в правильності визначення митної вартості митниця зобов'язана доводити в суді, оскільки з цією обставиною закон зв'язує можливість витребування додаткових документів у декларанта і надає митниці право здійснювати наступні дії, спрямовані на визначення дійсної митної вартості товарів.

Основою для витребування у декларанта додаткових документів для підтвердження митної вартості може бути наявність в спеціалізованих програмно-інформаційних комплексах Єдиної автоматизованої системи Держмитслужби інформації про іншу митну вартість ідентичних або аналогічних товарів.

Аналогічної позиції дотримується сьогодні і ВАСУ при розгляді справ про відміну рішень про коригування митної вартості, прийнятих вже на підставі норм ТЧУ 2012 року.

У зв'язку з цим на окрему увагу заслуговує ще одна правова позиція Верховного Суду, згідно якої питання контролю правильності числення декларантом митної вартості, як і визначення методу її числення, у разі виникнення обгрунтованого сумніву відносяться до виняткової компетенції митних органів.

Виносячи ухвалу про стягнення з державного бюджету на користь платника суми податків, рівній різниці між сумою, розрахованою за митною вартістю, заявленою декларантом, і сумою, розрахованою за митною вартістю, визначеною митницею, суди фактично визначають митну вартість товарів по першому методу, чим підміняють митний орган (лист від 28.02.2014 р. № 5087/7/99-99-10-03-01-17).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини