Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-питання дня у Бумі. Амортизація ОС у разі тимчасового припинення діяльності

8 травня 2014, 11:32
422
0
Реклама

Щодня у Бумі - Бухгалтерському Розумному Модулі - серед усіх питань від користувачів редакція виділяє самі затребувані і актуальні і додає їх в рубрику "Топ-питання дня".

Пропонуємо вашій увазі саме затребуване питання за сьогодні.

Чи треба нараховувати амортизацію основних засобів у разі тимчасового припинення діяльності підприємства?

Передусім слід зазначити, що тимчасове припинення діяльності підприємства необхідно оформити відповідним рішенням власника або уповноваженого ним органу (наприклад, протокол зборів засновників і т. п.).

При цьому, щоб прийняти зважене управлінське рішення, у тому числі і відносно основних засобів, у вищезгаданому документі слід вказати термін, на який буде тимчасово припинена діяльність підприємства, і обрати, яким чином будуть виведені з експлуатації основні засоби.

Це необхідно, щоб офіційно припинити нарахування амортизації, оскільки невикористання основних засобів під час простою не надає права на податкову амортизацію.

Згідно пп. 145.1.2 НКУ нарахування амортизації здійснюється впродовж терміну корисного використання (експлуатації) об'єкту, який встановлюється наказом по підприємству при визнанні цього об'єкту активом (при зарахуванні на баланс), але не менше чим визначено в п. 145.1 НКУ, і припиняється на період його виведення з експлуатації (для реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання, консервації і інших причин) на підставі документів, що свідчать про виведення таких основних засобів із експлуатації).

Відносно консервації основних засобів відмітимо, що ця процедура регулюється Положенням про порядок консервації основних виробничих фондів підприємств, затвердженою постановою КМУ від 28.10.97 р. № 1183 (далі - Положення № 1183).

Так, згідно п. 2 Положення № 1183 консервація передбачається на термін не більше ніж три роки у разі припинення виробничої і іншої господарської діяльності з можливістю подальшого відновлення їх функціонування.

Проте виконання норм Положення № 1183 обов'язково для підприємств, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, а також заснованих на державній власності, для інших підприємств воно має рекомендаційний характер.

Отже, консервація є однією з підстав для виведення з експлуатації основних засобів.

Виникає питання, як бути у разі, якщо консервація неможлива, а основні засоби необхідно вивести з експлуатації, враховуючи, що пп. 145.1.2 НКУ не розкриває інших причин виведення їх з експлуатації.

Вважаємо, що задокументоване вищезгаданим рішенням тимчасове припинення діяльності підприємства і буде причиною для виведення таких основних засобів з експлуатації і припинення нарахування амортизації.

Звертаємо увагу, що згідно п. 146.15 НКУ нарахування амортизації окремого об'єкту припиняється починаючи з місяця, що йде за місяцем виведення з експлуатації такого об'єкту основних засобів.

Слід зауважити, що контролюючі органи (див. розділ "Питання-відповіді" ресурсу "ЗІР" Миндоходов (База знань)) висловили також думку про необхідність виведення з експлуатації основних засобів і припинення нарахування амортизації на них при тимчасовому припиненні діяльності підприємства.

У Бумі: Бухгалтерському Розумному Модулі Ви можете також знайти відповіді на інші питання, пов'язані з темою створення, реорганізації, ліквідації СХД. Наприклад:

Чи має право підприємство у разі тимчасового припинення діяльності не відміняти реєстрацію РРО в органах Миндоходов і не роздруковувати щодня фіскальні Z- Звіти?

Чи зараховується простій не з вини працівника в стаж роботи, що надає право на щорічну основну відпустку?

Як оформити трудові стосунки з працівником, який виявив бажання залишитися на підприємстві, що тимчасово припинило здійснення господарської діяльності?

і багато інших.

БУМ: Бухгалтерський Розумний Модуль - якнайповніша в Україні база відповідей експертів на питання по бухгалтерському обліку і оподаткуванню, кадровій тематиці, договірній роботі і іншим суміжним темам. Усі відповіді відповідають останнім змінам в законодавстві.

Дізнайтеся більше про Бумі: Бухгалтерському Розумному Модулі на http://boom.ligazakon.ua/

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини