Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фізособи знову купуватимуть валюту по паспортах - чергові зміни від Нацбанку

13 травня 2014, 12:00
186
0
Реклама

Обнародуваний текст постанови Правління НБУ від 30.04.2014 р. № 249яким затверджена нова редакція Інструкції про порядок організації і здійснення валютно-обмінних операцій.

Зокрема, документом встановлені наступні особливості при здійсненні валютно-обмінних операцій:

- продаж банком готівкової іноземної валюти фізособам-резидентам в сумі, що не перевищує в еквіваленті 15000 грн., здійснюється на підставі документу, що засвідчує особу і підтверджувального резидентство (копії документів як і раніше залишаються в документах для банку);

- купівля банком готівкової іноземної валюти у фізичних осіб на суму, яка не перевищує в еквіваленті 150000 грн., і операції по конвертації (обміну однієї іноземної валюти на іншу) здійснюються без документу, що засвідчує особу, з вказівкою в квитанції про здійснення валютно-обмінної операції прізвища, імені і по батькові клієнта;

- купівля банком готівкової іноземної валюти у фізособи-нерезидента по його згоді може здійснюватися без оформлення довідки-certificate про здійснення обміну валюти;

- операції конвертації іноземної валюти і купівля банком іноземної валюти у фізосіб на суму, що перевищує в еквіваленті 150000 грн., здійснюються відповідно до вимог законодавства України про запобігання і протидію легалізації (відмиванню) прибутків, отриманих злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму, які передбачають ідентифікацію клієнта.

Крім того, тепер банк може не здійснювати додаткову ідентифікацію клієнта під час проведення валютно-обмінних операцій, якщо цей клієнт вже ідентифікований у банку. Банк повинен перевірити тотожність даних, внесених в клієнтську базу, і даних, вказаних в пред'явленому документі. В підтвердження раніше проведеній ідентифікації в квитанції має бути вказаний номер справи по юридичному оформленню рахунку клієнта або номер відкритого рахунку.

Також постанова № 249 відміняє необхідність реєстрації пунктів обміну іноземної валюти в територіальному управлінні Національного банку, встановлюючи вимогу про надання територіальному управлінню повідомлення про початок роботи.

Як і раніше, курс купівлі і продажу іноземних валют за гривні встановлюється головою правління банку до початку робочого дня відповідно до наказу і залишається незмінним впродовж операційного дня. Також діє заборона на встановлення обмеження відносно номінала, ознак зношеності і року емісії платіжних банкнотів.

Постанова № 249 набуває чинності через 15 днів з дня його офіційної публікації (готується до публікації 23 травня 2014 року).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини