Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ надав банкам право на договірне списання засобів, якщо операції не відповідають режиму функціонування рахунку

13 травня 2014, 14:14
249
0
Реклама

Фізичним особам заборонено використовувати особові поточні рахунки для проведення операцій, пов'язаних із здійсненням підприємницької діяльності.

Виходячи з цього, банки при відкритті поточних рахунків повинні забезпечувати фізичних осіб інформацією про режим використання таких рахунків згідно з внутрішніми положеннями банку.

Клієнт - фізична особа в заяві про відкриття поточного рахунку повинен письмово підтвердити, що йому відомо про заборону використовувати цей рахунок для проведення операцій, пов'язаних із здійсненням підприємницької діяльності. Особливості функціонування рахунку мають бути передбачені в договорі, який полягає між банком і його клієнтом.

З цією метою, Нацбанк раніше в листі від 06.02.2007 р. № 25-112/257-1205 рекомендував в договорах банківського рахунку з фізичними особами передбачати право банку на здійснення договірного списання засобів у разі невідповідності проведеної операції режиму функціонування рахунку і повернення цих засобів платникові або встановлювати інший механізм забезпечення дотримання клієнтом режиму функціонування рахунку.

Додатково Миндоходов в листі від 04.04.2014 р. № 6259/5/99-99-17-02-02-16 повідомило, що у разі перерахування коштів на рахунки фізичних осіб, такі засоби вважаються доходом і обкладаються НДФЛ, а податкові агенти визначаються в порядку, встановленому Податковим кодексом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини