Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підприємець-пенсіонер може добровільно сплачувати ЕСВ після досягнення 60 років

27 травня 2014, 11:52
252
0
Реклама

Пенсійний фонд розглянув питання відносно участі в добровільній сплаті ЕСВ підприємців, яким призначена пенсія за віком.

Так, згідно роз'ясненню від 10.02.2014 р. № 3672/03-20 фізособи-підприємці, яким призначена пенсія за віком відповідно до Закону № 1058 (зі зменшенням пенсійного віку відповідно до ст. 55 Закону "Про статус і соціальний захист громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи") або ст. 13 Закону "Про пенсійне забезпечення", придбавають право на добровільну сплату ЕСВ після досягнення пенсійного віку, визначеного ст. 26 Закону № 1058. Тобто в загальному порядку - після досягнення 60-річного віку і за наявності страхового стажу не менше 15 років.

Крім того, автори роз'яснення нагадали, що фізособи-підприємці, у тому числі на спрощеній системі і члени їх сімей, що беруть участь в їх підприємницькій діяльності, звільняються від сплати ЕСВ за себе, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами і отримують згідно із законом пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками ЕСВ виключно за умови їх добровільної участі в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини