Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Прогресивна шкала оподаткування прибутків фізосіб

10 липня 2014, 16:02
249
0
Реклама

Нагадуємо, що з 1 липня 2014 року набули чинності зміни, внесені в НКУ в частині обкладення НДФЛ пасивних прибутків. В той же час, зміни в оподаткуванні дивідендів набувають чинності з 1 січня 2015 року.

Згідно зі змінами прибутки у вигляді дивідендів, виграшів, призів, відсотків підлягають оподаткуванню. Це не торкається відсотків в сумі, що не перевищує в рік 17 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного податкового року, відсотків, дивідендів, а також виграшів і призів в державну грошову лотерею в розмірах, що не перевищують 50 МЗП, розмір якої встановлений законом.

Оподаткування відсотків, дивідендів, роялті і інвестиційного доходу здійснюється податковим агентом під час кожного нарахування (виплати) по ставці 15 % (17 %).

При перерахунку загального річного доходу оподаткування для оподаткування прибутків у вигляді відсотків, дивідендів, роялті і інвестиційного доходу застосовуються наступні ставки:

- якщо база оподаткування звітного податкового року не перевищує 204 прожиткові мінімуми - 15 відсотків;

- якщо база оподаткування звітного податкового року перевищує 204 прожиткові мінімуми, але не перевищує 396 прожиткових мінімумів, до суми такого перевищення - 20 відсотків;

- якщо база оподаткування звітного податкового року перевищує 396 прожиткових мінімумів, до суми такого перевищення - 25 відсотків.

Податковим агентом платника податку при нарахуванні (виплаті) в його користь прибутків у вигляді відсотків являється особа, здійснююче таке нарахування (виплату).

НДФЛ сплачується (перераховується) податковим агентом до бюджету в терміни, певні НКУ для місячного податкового періоду, т. е. до 30-го числа звітного місяця.

Податковий агент, який нараховує прибутки у вигляді відсотків, відбиває у ф. № 1ДФ і загальну суму утриманого (перерахованого) податку.

В той же час, банківська установа не здійснює утримання і перерахування податку з суми доходу у формі відсотків, а податок сплачується фізичною особою самостійно за результатами представлення річної податкової декларації.

Вказані зміни передбачені Законами України від 27.03.2014 р. № 1166 - VII "Про запобігання фінансовій катастрофі і створення передумов для економічного зростання в Україні" і від 10.04.2014 р. № 1200 - VII "Про внесення змін до Податкового кодексу України і деяких інших законодавчих актів України відносно усунення окремих невідповідностей норм законодавства".

Роз'яснення Миндоходов від 10.07.2014 р.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини