Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Не приємно - не слухай… Кабмін презентував реформу податкової системи

6 серпня 2014, 17:15
247
5
Реклама

Сьогодні відбулося засідання Уряду, на якому А. Яценюк відмітив, що основні проблеми української податкової системи - ця кількість податків, система їх адміністрування і податкові ставки. Для вирішення цих проблем Уряд України пропонує комплексний план змін в податковій системі.

В зв'язку з цим була розроблена Концепція реформування податкової системи України, з якою можна ознайомитися на Урядовому порталі.

Як ми вже повідомляли раніше, в основу концепції покладено зменшення кількості податків - з 22 до 9. При цьому повністю відміняються:

- збір за здійснення деяких видів підприємницької діяльності;

- збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності;

- рентна плата за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами і нафтопроводами, транзитне транспортування трубопроводами природного газу і аміаку по території України;

- збір за парковку;

- туристичний збір;

- хмелесбор.

При цьому передбачено угрупування декількох податків в один:

- акцизний податок в себе включатиме збір за першу реєстрацію транспортного засобу, эконалог з палива, збір у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну і теплову енергію, окрім електроенергії, зробленої кваліфікованими когенерационными установками;

- до складу эконалога увійдуть власне эконалог (окрім податку з палива), збір за використання лісових ресурсів;

- податок на нерухоме майно об'єднає в собі податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, і плату за землю;

- фіксований сільгоспподаток буде поглинений єдиним податком.

Крім того, об'єднаний єдиний податок буде переведений з категорії загальнодержавних в місцеві.

У рамках Концепції також передбачено реформування податку на прибуток підприємства. Зокрема, планується ввести єдиний облік прибутків і витрат на основі стандартів финотчетности. За базу оподаткування встановлюється фінрезультат, визначений згідно із стандартами финотчетности, скоректований на податкові різниці. Податкові ж різниці пропонується скоротити з 49 до 3: залишиться тільки амортизація, формування резервів, фінансові операції (операції з цінними паперами, процентні витрати).

Уряд також запропонував ввести прогресивну шкалу для НДФЛ. Так, передбачено декілька варіантів шкали з різним поєднанням ставок 10, 15, 20 і 25 відсотків. Ставки застосовуватимуться залежно від розміру прибутків платника податків.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини