Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін визначився з валютним курсом у бухобліку

8 серпня 2014, 16:37
214
0
Реклама

Мінфін передбачив наступне: операції в інвалюті при первинному визнанні повинні відбиватися в звітності в гривні по курсу на початок дня дати здійснення операції (по даті визнання активів, зобов'язань, власного капіталу, прибутків і витрат).

В той же час, з'явилася важлива норма про те, що підприємство може безготівкові інвалютні розрахунки відбивати в звітності в гривнях в сумі, визначеній в документах банку. При цьому необхідно враховувати особливості застосування банком валютного курсу на дату операції, якщо це не суперечить вимогам податкового і митного законодавства в частині застосування валютного курсу.

Також відкоригований порядок визначення дати валютних курсів у ряді випадків, зокрема:

- визначення курсових різниць по монетарних статтях в іноземній валюті проводиться на дату балансу, а також на дату здійснення господарської операції в її межах або по усій статті (згідно з обліковою політикою);

- для визначення курсових різниць на дату балансу застосовується валютний курс на кінець дня дати балансу;

- при визначенні курсових різниць на дату здійснення господарської операції застосовується валютний курс на початок дня дати здійснення операції;

- підприємство може здійснити перерахунок залишків на кінець дня по монетарних статтях в іноземній валюті, по яких впродовж дня здійснювалися господарські операції із застосуванням валютного курсу, встановленого на кінець цього дня.

Окрім іншого, автори наказу в доважок виправили погрішності в кодуванні рядків Звіту про фінрезультати для малих підприємств (форми № 2-м і 2-мс), а також освіжили приклад 5 застосувань 2 до П(С) БУ 31 "Фінансові витрати".

Відповідні зміни були внесені в П(С) БУ 21 "Вплив змін валютних курсів" наказом Мінфіну від 14.07.2014 р. № 754який набуде чинності з дня його офіційної публікації (імовірно 19.08.2014 р.).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини