Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чому податківці ігнорують правило "конфлікту інтересів" - відповідь Миндоходов

16 вересня 2014, 08:33
299
0
Реклама

Податківці вважають, що правило "конфлікту інтересів", встановлене п. 56.21 Податкового кодексу України, застосовується тільки при оскарженні рішень контролюючих органів.

Саме такий висновок напрошується з листи Миндоходов від 12.06.2014 р. № 11117/5/99-99-22-02-03-13.

Нагадаємо, що згідно п. 56.21 НКУ у разі, коли норма цього Кодексу або іншого нормативно-правового акту, виданого на його основі, або коли норми різних законів або різних нормативно-правових актів або норми одного і того ж нормативно-правового акту суперечать між собою і допускають неоднозначне трактування прав і обов'язків платників податків або контролюючих органів, внаслідок чого є можливість прийняти рішення як платника податків, так і контролюючого органу, рішення приймається на користь платника податків.

Здавалося б, ця норма повинна захищати платника податків за будь-яких обставин. Проте податківці вважають, що оскільки норма ця закріплена в положеннях НКУ, які регулюють порядок оскарження рішень податкових органів, то ні при яких інших обставинах вона не застосовується. Що ж до принципу презумпції правомірності рішення платника податків, закріпленого в пп. 4.1.4 НКУ, то самостійного значення він не має, а реалізується знову-таки через п. 56.21 НКУ.

Іншими словами: "Ми в акті напишемо, що захочемо, а ви, якщо хочете, - судитеся".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини