Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Україні почалася люстрація: як очищатимуть владу?

17 жовтня 2014, 11:00
196
0
Реклама

16 жовтня набув чинності Закон від 16.09.2014 р. № 1682 - VII. Документ визначає правові і організаційні основи очищення влади (люстрації) для захисту і затвердження демократичних цінностей, верховенства права і прав людини в Україні.

Отже, люстрація (чи очищення влади) - це встановлений законом або рішенням суду заборона окремим фізичним особам обіймати певні посади (перебувати на службі) (окрім виборних посад) в органах державної влади і органах місцевого самоврядування. Заборона накладається на 5 або 10 років.

Посади, по яких здійснюються заходи люстрації, позначені в статті 2 Закони № 1682 - VII. До них відносяться, зокрема, посади Прем'єр-міністра України, Генерального прокурора і військові посади Збройних Сил, командного складу міліції, податкової і СБУ. Крім того, люстрація торкнеться керівників державних, у тому числі казенних, підприємств оборонно-промислового комплексу, а також державних підприємств, які відносяться до сфери управління суб'єкта надання адміністративних послуг; інших посадових і службових осіб (окрім виборних посад) органів державної влади, органів місцевого самоврядування; осіб, що претендують на заняття таких посад.

Також визначені тимчасові критерії до осіб по застосуванню заборони :

- або до осіб, які займали сукупно не менше одного року посада (посади) (вказані в ч. 1 ст. 3 Закони) в період з 25 лютого 2010 по 22 лютого 2014 року;

- або до осіб, які обіймали посаду (посади) (вказані в ч. 2 ст. 3 Закони) в період з 21 листопада 2013 по 22 лютого 2014 року і не були звільнені в цей період з відповідної посади (посад) за власним бажанням;

- а також ряд інших посад, передбачених Законом.

Про цих і інших темах читайте у свіжому номері електронного видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН (N42, жовтень 2014). Номер доступний тільки для передплатників видання. Якщо Ви ще не виписуєте видання, замовте безкоштовний доступ до демо-номеру чи підпишіться на видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини