Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Купівля валюти за зовнішньоекономічним контрактом перевіряється на наявність ознак удаваних угод

22 грудня 2014, 10:16
267
0
Реклама

Банкам рекомендовано за результатами спільної роботи підрозділів валютного контролю і фінансового моніторингу після обробки усієї наявної інформації і наданих клієнтом документів, готувати відповідний висновок про наявність/відсутності ознак уявних угод і операцій, які не є характерними і не відповідають видам діяльності клієнта.

У випадку якщо основою для купівлі іноземної валюти є зовнішньоекономічний контракт, НБУ вважає за можливе готувати укладення відносно кожного окремого контракту.

Регулятор звернув увагу, що уповноважені банки повинні здійснювати:

- щоденний моніторинг операцій клієнтів по купівлі валюти на міжбанку в цілому за системою банку;

- заходи по аналізу операцій клієнтів по купівлі валюти на міжбанку відносно їх відповідності суті діяльності клієнта і його фінансового стану, економічної доцільності і наявності очевидної законної мети;

- посилений валютний контроль за операціями клієнтів по купівлі валюти, здійснюваними на підставі договорів, які уперше подаються у банк.

При цьому керівники банків повинні узяти під особистий контроль здійснення банками операцій по торгівлі іноземною валютою на міжбанківському валютному ринку України.

Лист Нацбанку від 17.12.2014 р. № 48-404/75613.

Нагадаємораніше регулятор перерахував інформацію, яку, на його думку, доцільно аналізувати під час підготовки укладення.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини