Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податкова реформа за версією Уряду: податок на прибуток і ПДФО

23 грудня 2014, 11:30
212
0
Реклама

У Верховній Раді зареєстрований законопроект № 1578 "Про внесення змін до Податкового кодексу України і деяких законів України (відносно податкової реформи)".

Податок на прибуток:

• об'єкт оподаткування розраховуватиметься на підставі даних бухобліку шляхом коригування фінансового результату до оподаткування, визначеного у финотчетности, на різниці, які збільшують або зменшують фінансовий результат до оподаткування, відносно амортизації необоротних активів, резервів (забезпечень) і фінансових операцій;

• відміна тридцяти двох обмежень по обліку витрат, що, на думку авторів, поліпшить інвестиційний клімат в країні;

• податкові різниці визначатимуть платники, що мають дохід більше 20 млн. грн. в рік (5 % від загальної кількості платників). Тобто 95 % платників податку можуть обчислювати податок на прибуток підприємств за даними фінансової звітності без визначення податкових різниць.

Податок на прибутки фізичних осіб :

Для спроможних громадян передбачається ввести разове ("нульове") декларування прибутків, майна і фінансового стану, у тому числі отриманих з порушенням законодавства України з питань оподаткування, валютного регулювання (формування "вхідного" залишку для наступного контролю витрат).

Надалі порівнянню підлягатимуть прибутки і джерела таких прибутків (прибутки, задекларовані особою самостійно; прибутки подружжя, осіб, що мають спільний побут; заощадження; зменшення суми неповернених (виданих) позик (кредитів) або інших боргових зобов'язань по цивільно-правових договорах і ін.) :

- добровільне декларування - обов'язковість не передбачається;

- для громадян, які не подадуть декларацію, задекларованими вважатимуться вартість активів у розмірі 200 тис. грн. і вартість інших активів, які зареєстровані у встановленому законодавством порядку за станом на 1 січня 2015 року;

- при декларуванні готівкових грошових коштів в сумі понад 200 тис. грн. такі засоби мають бути внесені на рахунки у банки до дня представлення декларації і зберігатися на них не менше року з дня внесення на банківський рахунок.

У разі порушення термінів перебування таких засобів на банківських рахунках, фізособа повинна впродовж місяця з дня їх зняття сплатити до бюджету 3 % від знятої суми.

У разі декларування готівки понад 200 тис. грн. без внесення на банківські рахунки, фізособа впродовж місяця з дня завершення терміну здійснення разового декларування (31 жовтня 2015 року) повинна сплатити до бюджету 3 % від задекларованої суми.

Також запропоновано ввести прогресивну шкалу оподаткування для високих заробітних плат (з розрахунку на місяць) :

15 % - для прибутків до 10 мінімальних заробітних плат (МЗП);

20 % - для прибутків понад 10 МЗП (з суми перевищення).

Крім того, Уряд вважає за доцільне:

• підвищити ставку НДФЛ для пасивних прибутків (відсотків, інвестиційного прибутку, роялті) з 15 % до 20 %;

• зберегти на 2015 рік діюче обмеження стандартної податкової соціальної пільги у розмірі 50 % прожиткового мінімуму для працездатної особи;

• вирівняти ставки оподаткування для заробітної плати шахтарів;

• вирівняти навантаження відносно прибутків у вигляді спадку вартістю понад 1 млн. грн. для осіб першого ступеня спорідненості (з суми перевищення);

• понизити діючий поріг оподаткування пенсій з десяти тисяч гривен в місяць до трьох розмірів МЗП, і обкладати суму перевищення по ставці 15 %.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини