Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон про податковий компроміс набрав чинності

17 січня 2015, 12:29
573
0
Реклама

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей уточнення податкових зобов'язань з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу» від 25.12.2014 р. № 63-VIII опубліковано в газеті «Голос України» № 6 від 16.01.2015 р.

Податковий компроміс полягає у звільненні від юридичної відповідальності платників податків та їх посадових осіб за заниження податкових зобов'язань з ПДВ і податку на прибуток за будь-які податкові періоди до 1 квітня 2014 року з урахуванням строку давності 1095 днів.

Щоб одержати таку індульгенцію, платник повинен просто подати уточнюючий розрахунок, в якому відобразити завищення витрат і/або податкового кредиту з ПДВ. А визначивши суму недоплати податків, що виникла з цієї причини, - сплатити до бюджету всього лише 5 % від неї. Решта 95 % недоплати у разі досягнення компромісу автоматично вважаються погашеними. Така «прощена» сума навіть не вважається доходом платника - це спеціально обумовлено в Законі про податковий компроміс.

При цьому платник і його посадові особи звільняються від всіх видів відповідальності (адміністративної, кримінальної, фінансової), а перевірки за уточненими операціями надалі не проводяться (але тільки за такими операціями, всі інші перевіряти податківцям ніхто не забороняє).

Уточнення платником податкових зобов'язань не впливає на розмір податкових зобов'язань його контрагентів.

Ознайомитися із статтею «Податковий компроміс: в чому полягає, кого стосується і як досягатиметься» Ви можете в електронному виданні БУХГАЛТЕР&ЗАКОН (№ 3, січень 2015). Стаття доступна тільки для передплатників видання. Якщо Ви ще не передплачуєте видання, замовте безкоштовний доступ до демо-номера або передплатіть видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини