Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Силовикам заборонили вилучати оригінали документів

16 листопада 2017, 16:00
878
3
Реклама

Верховна Рада внесла зміни до КПК, покликані забезпечити дотримання прав учасників кримінального судочинства.

Зокрема, заявникові надано право отримувати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань за його заявою або повідомленням про кримінальне правопорушення. При цьому слідчий, прокурор зобов'язані надати витяг через 24 години з моменту внесення відомостей в реєстр.

Згідно зі змінами статей 3, 28, 303 і 308 КПК, особа, яка не є стороною кримінального провадження, і по відношенню до якої (у тому числі його майна) здійснюються процесуальні дії, має право заявляти клопотання про здійснення кримінального провадження в розумні строки і оскаржити порушення таких строків.

У статтях 27, 107, 222 і 236 КПК передбачена обов'язкова відеофіксація проведення обшуку. Відеозапис стає невід'ємним додатком до протоколу обшуку. Крім того, стороні захисту надається право самостійно здійснювати відеофіксацію проведення обшуку. Особа, в житлі якої проводиться обшук, має право користуватися допомогою адвоката на будь-якій стадії його проведення.

Згідно нової редакції статей 160, 164, 165, 168 КПК сторона звинувачення зобов'язана обгрунтувати необхідність вилучення оригіналів документів або їх копій і робити копії необхідної інформації із залученням фахівця. При цьому вилучення електронних інформаційних систем забороняється.

Доповнено перелік підстав для закриття кримінального провадження, зокрема, у разі наявності не скасованої постанови слідчого, прокурора про припинення кримінального провадження з підстав, передбачених пунктами 1, 2, 4, 9 частин першої статті 284 КПК.

Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпеченню дотримання прав учасників кримінального судочинства і інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування"(урядовий проект № 7275) прийнято за основу і в цілому на засіданні 16 листопада.

Закон ухвалено з правками, озвученими депутатом Логвинським відносно неприпустимості доказів. Зокрема, він запропонував врегулювати питання оскарження допустимості доказів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини