Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Неплатнику ПДВ повернено частину авансу: чи можна відкоригувати податкові зобов’язання

21 листопада 2017, 15:10
420
0
Реклама

Нагадаємо: відповідно до п. 192.1 ПКУ, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника й отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, зареєстрованого в ЄРПН.

Водночас відповідно до п. 192.2 ПКУ зменшення суми податкових зобов'язань платника податку - постачальника в разі зміни суми компенсації вартості товарів/послуг, наданих особам, що не були платниками цього податку на дату такого постачання, дозволяється лише при поверненні раніше поставлених товарів у власність постачальника з наданням отримувачу повної грошової компенсації їх вартості, у т.ч. під час перегляду цін, пов'язаних із гарантійною заміною товарів або низькоякісних товарів відповідно до закону чи договору.

Зважаючи на це, податківці вважають, що ПКУ не передбачено можливості складання платником ПДВ розрахунку коригування на зменшення нарахованих податкових зобов'язань у разі повернення неплатнику частини попередньої (авансової) оплати.

ІПК ДФС від 16.11.2017 р. № 2639/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини