Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зміна номенклатури товарів (послуг) та заповнення РК: ДФС не може визначитися з позицією

13 грудня 2017, 10:45
1631
0
Реклама

Зверніть увагу! Це роз'яснення було розміщено наприкінці дня 12.12.2017 на сайтах ДФС й офіційного видання «Вісник. Офіційно про податки». Однак уже зранку 13.12.2017 ці роз'яснення були видалені. Проте ми розміщуємо їх, аби платники податків не дивувалися логіці подальших дій податківців у ситуації із заповненням РК у разі зміни номенклатури товарів.

Якщо після складання та реєстрації в ЄРПН податкової накладної відбувається зміна номенклатури постачання товарів/послуг, постачальник (продавець) у розрахунку коригування зі знаком «-» зазначає показники щодо товарів/послуг, номенклатура яких змінюється (анулюється). Своєю чергою, у графі 1 такого розрахунку коригування в обов'язковому порядку вказується № за порядком рядка податкової накладної, що коригується (номенклатура якого анулюється).

Для додавання нової товарної позиції, якої не було в податковій накладній, що коригується, у розрахунку коригування до такої податкової накладної зі знаком «+» в окремих рядках зазначаються показники номенклатури товарів/послуг, які додаються (нові товарні позиції). Водночас у графі 1 цього розрахунку коригування таким новим товарним позиціям присвоюються нові чергові порядкові номери рядків, яких не було в податковій накладній, що коригується.

Наприклад, у податковій накладній було три рядки з різним видом (номенклатурою) товару, при цьому потрібно анулювати товар (номенклатуру) по другому рядку та додати новий товар (номенклатуру). У такому разі в розрахунку коригування до такої податкової накладної:

• для анулювання товару, зазначеного в рядку «2» податкової накладної, у графі 1 зазначається номер рядка «2» і зі знаком «-» указуються показники щодо такого товару;

• для додавання нового товару (номенклатури) у графі 1 указується «4» і зі знаком «+» указуються показники щодо нового товару.

У графі 2 розрахунку коригування до податкової накладної в усіх рядках, які заповнюються у зв'язку зі зміною номенклатури товарів/послуг, зазначається причина коригування - «зміна номенклатури».

У разі якщо відбувається лише зміна кількісних та/або вартісних показників податкової накладної, без зміни безпосередньо номенклатури товарів/послуг, таке коригування виконується записом в одному рядку в розрахунку коригування до податкової накладної, у графі 1 якого відображається № за порядком рядка податкової накладної, що коригується.

При цьому якщо в результаті складання постачальником розрахунку коригування до податкової накладної у зв'язку зі здійсненням заміни та/або доповнення номенклатури товарів/послуг відбувається збільшення суми компенсації їх вартості на користь такого постачальника, або якщо коригування номенклатури в підсумку не змінює суму компенсації, то такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН постачальником товарів/послуг.

Якщо в результаті складання постачальником розрахунку коригування до податкової накладної у зв'язку зі здійснення заміни та/або доповнення номенклатури товарів/послуг відбувається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, то такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем) товарів/послуг, і для цього постачальник надсилає такий складений розрахунок коригування отримувачу.

Таке повідомлення опублікувала на своєму офіційному веб-сайті ДФСУ.

Нагадаємо: донедавна ДФСУ рекомендувала для зміни номенклатури складати два розрахунки коригування - див. новину «На зміну номенклатури товарів (послуг) складаємо два розрахунки коригування».

Надійний сервіс для підготовки та подання звітності REPORT від ЛІГА:ЗАКОН - без установки та оновлень, з актуальними формами та підказками. Допомагає просто й швидко формувати та подавати звіти, реєструвати податкові накладні. Персональний консультант допоможе працювати в сервісі. Одна ліцензія дійсна для п'яти підприємств, працює 24/7.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини