Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нюанси застосування ФОП 3-ї групи РРО: консультує ДФС

18 грудня 2017, 11:30
849
0
Реклама

1. У якому періоді виникає обов'язок фізичної особи - підприємця платника єдиного податку 3-ї групи (далі - ФОП 3 групи) застосовувати реєстратор розрахункових операцій (далі - РРО) у 2016 році, якщо його дохід у 3 кварталі становив 1,3 млн грн (безготівкові кошти на розрахунковий рахунок), у 4 кварталі - 0,75 млн грн (у т.ч. 0,3 млн грн - готівка та 0,55 млн грн - безготівкові кошти)?

ФОПи 3 групи, які у 3 кварталі 2016 року перевищили обсяг доходу 1 млн грн, зобов'язані з 01.10.2016 під час здійснення розрахункових операцій у готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) застосовувати РРО чи перейти на використання винятково безготівкових розрахунків.

2. У якому періоді у ФОП 3 групи в наведеному прикладі настає відповідальність за порушення законодавства, пов'язані із застосуванням РРО? Яка відповідальність у ФОП 3 групи виникає в 2017 році, якщо РРО не зареєстровано, а дохід становить 2,5 млн грн (безготівкові кошти на розрахунковий рахунок)?

У такого ФОПа 3 групи в разі непроведення розрахункових операцій через РРО під час здійснення розрахунків у готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) у 4 кварталі 2016 року виникає відповідальність відповідно до ст. 17 Закону № 265 та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб'єкта господарювання як платника єдиного податку.

3. Як вести облік доходів ФОП 3 групи в 2017 році із застосуванням РРО?

Згідно з п. 292.1 ПКУ, доходом платника єдиного податку для фізичної особи - підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 цієї статті. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати й відшкодування, а також доходи, одержані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

4. Який документ необхідно надати для реєстрації РРО в разі відсутності постійного договору оренди приміщення для отримання дозволу на розміщення господарської одиниці?

Відповідно до п. 3 р. III Порядку реєстрації та застосування РРО, що застосовується для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 р. № 547 (далі - Порядок), РРО може застосовуватися лише в тій господарській одиниці, яка зазначена в реєстраційному посвідченні РРО.

Реєстраційне посвідчення РРО за формою № 3-РРО (установлена в додатку 3 до Порядку) підтверджує факт реєстрації РРО в контролюючому органі, містить реквізити щодо найменування й адреси господарської одиниці, де використовується РРО.

Пунктом 4 гл. 2 р. II Порядку визначено перелік документів, які подаються суб'єктом господарювання для реєстрації РРО в контролюючому органі, серед яких - копія документа на право власності або іншого документа, що надає право на розміщення господарської одиниці, де використовуватиметься РРО.

Господарська одиниця (далі - ГО) - це стаціонарний або пересувний об'єкт, у т.ч. транспортний засіб, де реалізуються товари чи надаються послуги та здійснюються розрахункові операції (п. 3 р. 1 Порядку).

У разі відсутності стаціонарного об'єкта (ГО) - приміщення, у якому здійснюється реалізація товарів (надання послуг), та, відповідно, відсутності документа на право власності/право користування таким приміщенням, у випадках доставки товару покупцю суб'єкт господарювання може використовувати портативний РРО, який реєструється у загальному порядку та дозволяє проводити розрахункові операції безпосередньо на місці реалізації товару чи наданні послуги (у місці проведення розрахунків).

5. Як формувати фіскальні звітні чеки РРО в період призупинення діяльності ФОП 3 групи?

Відповідно до п. 9 ст. 3 Закону № 265, суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) під час продажу товарів (надання послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов'язані щоденно друкувати на реєстраторах розрахункових операцій (за винятком автоматів із продажу товарів (послуг)) фіскальні звітні чеки в разі здійснення розрахункових операцій.

ІПК ДФС від 11.12.2017 р. № 2918/В/99-99-14-05-01-14/ІПК

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини