Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фізособа виплачує зарплату найманому працівнику: що з ПДФО та ЄСВ

24 січня 2018, 09:45
296
0
Реклама

ДФС розглянула звернення щодо визначення статусу й обов'язків податкового агента (зокрема у частині нарахування та сплати ПДФО й військового збору) під час виплати платнику податку (фізособою, яка не перебуває на обліку як самозайнята особа) іншій фізособі коштів за виконану роботу на підставі укладеного трудового договору (контракту), сплати ЄСВ.

В ІПК ДФС від 12.01.2018 р. № 126/З/99-99-13-01-03-14/ІПК указується: фізособа, яка має найманих працівників, виконує функції податкового агента, визначені пп. 168.1.1 ПКУ за умови виконання вимог гл. 6 ПКУ.

Тож, фізособа, яка не перебуває на обліку як самозайнята особа, згідно з ПКУ не є податковим агентом і не зобов'язана під час виплати іншій фізособі коштів за виконану роботу утримувати та сплачувати ПДФО та військовий збір і вести пов'язаний із такою виплатою податковий облік та подавати контролюючим органам податкову звітність, установлену ПКУ.

Своєю чергою, платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу й подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок із таких доходів (пп. 168.2.1 ПКУ).

При цьому Законом № 2464 не передбачено особливих умов щодо порядку нарахування та сплати ЄСВ фізособами, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту).

Фізособи, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту), є платниками ЄСВ згідно з абз. 4 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини