Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Особливості подання Звіту з ЄСВ суб'єктами незалежної профдіяльності

29 січня 2018, 11:30
604
0
Реклама

Сума ЄСВ, сплачена фізособою, яка забезпечує себе роботою самостійно - займається незалежною професійною діяльністю, включається до витрат того звітного періоду, у якому вона сплачена.

Фактично отримана сума доходу від здійснення діяльності щоденно відображається в Книзі обліку доходів та витрат із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік.

При визначенні бази нарахування ЄСВ суму отриманого доходу (прибутку), яка зазначена в Декларації про майновий стан і доходи (далі - Декларація), ділимо на кількість місяців, протягом яких така особа перебувала на обліку як платник ЄСВ, оскільки з 01.01.2017 р. Законом від 06.12.2016 р. № 1774-VIII змінено механізм розподілу доходу (прибутку), отриманого від діяльності осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, що підлягає обкладенню ПДФО в межах звітного періоду.

Оскільки обчислення сум ЄСВ зазначеною категорією платників здійснюється на підставі даних Декларації, то сума чистого оподатковуваного доходу, отриманого особою, яка провадить незалежну професійну діяльність згідно зі ст. 178 ПКУ, зазначена в рядку 10.8 р. II Декларації, повинна збігатися з даними, зазначеними в графі 2 таблиці 3 Звіту з ЄСВ згідно з додатком 5 (далі - Звіт).

У графі 2 «Сума доходу, заявлена в податковій декларації» таблиці 3 Звіту відображається в розрізі місяців сума отриманого доходу (прибутку), яка зазначена в Декларації, поділена на кількість місяців, протягом яких така особа перебувала на обліку як платник ЄСВ, без врахування максимальної величини, з якої справляється єдиний внесок.

При цьому за відсутності доходу (прибутку) у звітному році або в окремих місяцях, коли така особа перебувала на обліку як платник єдиного внеску (на підставі даних Книги обліку доходів та витрат), у цій графі проставляється прочерк.

Отже, сума чистого доходу за рік у рядку «Усього» графи 2 Звіту повинна відповідати сумі чистого оподатковуваного доходу, зазначеній у рядку 10.8 Декларації.

У графі 3 «Сума доходу, на яку нараховується єдиний внесок з урахуванням максимальної величини бази нарахування єдиного внеску» таблиці 3 Звіту зазначається дохід, відображений у графі 2 Звіту, з урахуванням максимальної величини бази нарахування ЄСВ у розрізі кількості місяців звітного року, протягом яких така особа перебувала на обліку як платник ЄСВ.

Якщо сума доходу, на яку нараховується ЄСВ, у розрізі місяців графи 2 Звіту менша за максимальну величину бази нарахування ЄСВ, вона переноситься до графи 3 Звіту без змін.

Якщо сума доходу, на яку нараховується ЄСВ, у розрізі місяців графи 2 Звіту більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, то в графі 3 Звіту в розрізі місяців зазначається максимальний розмір бази нарахування ЄСВ.

Якщо отриманий дохід в розрізі місяців менше розміру мінімальної заробітної плати, то особі, яка провадить незалежну професійну діяльність, з метою виконання вимог абзацу 1 п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464 у графі 3 Звіту в розрізі місяців необхідно вказати суму доходу в розмірі мінімальної зарплати.

У разі якщо платником не отримано дохід (прибуток) у звітному році, він зобов'язаний самостійно визначити базу нарахування в місяцях, протягом яких така особа перебувала на обліку як платник ЄСВ, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ. При цьому база нарахування ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімальної заробітної плати, та відобразити самостійно визначену базу нарахування у графі 3 Звіту.

Закон № 2464 не містить заборони щодо сплати ЄСВ за наявності в особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, розрахункового рахунка шляхом готівкових розрахунків через банки чи відділення зв'язку.

ІПК ДФС від 24.01.2018 р. № 272/С/99-99-13-02-01-14/ІПК

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини