Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За яких умов виплата доходу резиденту Кіпру оподатковуватиметься за зниженою ставкою

1 лютого 2018, 10:15
401
0
Реклама

Між Урядом України й Урядом Республіки Кіпр діє Конвенція про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи (далі - Конвенція).

Відповідно до положень пп. «a» п. 2 ст. 10 Конвенції, ставка податку, що стягується Україною з доходу у вигляді дивідендів, визначення яких наведене в п. 3 ст. 10 Конвенції, котрі сплачуються українською компанією, знижується до 5% за умови, якщо особа - фактичний власник цих дивідендів є резидентом Кіпру та володіє прямо щонайменше 20% капіталу української компанії, що сплачує дивіденди, або інвестував у придбання акцій чи інших прав компанії в еквіваленті не менш ніж 100000 євро.

В Україні застосування зазначених вище процедур регламентоване положеннями ст. 103 ПКУ.

Відповідно до положень п. 103.2 ПКУ, особа (податковий агент) має право самостійно застосувати звільнення від оподаткування або зменшену ставку податку, передбачену відповідним міжнародним договором України на час виплати доходу нерезиденту, якщо такий нерезидент є бенефіціарним (фактичним) отримувачем (власником) доходу та є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України.

Податківці в ІПК від 25.05.2017 р. № 362/6/99-99-15-02-02-15/ІПК зазначили, що статут суб'єкта господарювання не може визначати бенефіціарного (фактичного) отримувача (власника) доходу для застосування зниженої ставки оподаткування дивідендів.

Документом для визнання особи фактичним власником доходу може бути документ, який підтверджує право особи на такий дохід, зокрема, але не виключно, документ, виданий компетентним органом країни, з якою укладено міжнародний договір України, ліцензія, патент, офіційно оформлений торговий знак тощо.

Зважаючи на те що резидент Республіки Кіпр на момент виплати дивідендів володіє 100% статутного капіталу резидента України, то під час виплати таких доходів застосовується положення ст. 10 Конвенції щодо застосування зниженої ставки для оподаткування, за умови, якщо нерезидент є бенефіціарним (фактичним) отримувачем такого доходу та статус його резидентства підтверджено довідкою, іншими документами, якщо це передбачено міжнародним договором.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини