Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Порядок підвищення посадових окладів педпрацівникам: профспілка вимагає відкликати лист МОН

7 лютого 2018, 12:45
882
0
Реклама

Профспілка працівників освіти і науки звернулася до МОН з проханням відкликати лист МОН від 30.01.2018 № 1/9-64, який був спрямований на адресу департаментів освіти і науки обласних, Київської міської державних адміністрацій, рад директорів ВНЗ.

У зазначеному листі повідомляється, що «у разі якщо працівнику навчального закладу, установи освіти передбачено підвищення посадового окладу (ставки заробітної плати) за декількома підставами, передбаченими умовами оплати праці (наприклад, за педагогічне звання, тип навчального закладу, підвищення на 10 відсотків відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11.01.2018 № 22 тощо) то абсолютний розмір кожного підвищення визначається, виходячи з розміру посадового окладу (ставки заробітної плат), без урахування іншого підвищення».

Таким чином, розміри посадових окладів, що підвищені на 10% відповідно до постанови КМУ від 11.01.2018 р. № 22, міністерством не визнано базовими для визначення розмірів інших підвищень.

Але п.1 Постанови № 22 установлено, що саме визначені у додатку 2 до постанови КМУ від 30.08.2002 р. № 1298 посадові оклади (ставки зарплати) педагогічних працівників, оплата праці яких здійснюється за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, підвищуються з 1 січня 2018 року на 10%. Додатком 2 до Постанови № 1298 затверджено Схему тарифних розрядів посад педагогічних та інших працівників. Тобто, визначені за цією Схемою тарифних розрядів розміри посадових окладів та ставок заробітної плати педагогічних працівників, що підвищені на 10% відповідно до постанови Уряду № 22, є такими схемними, «базовими» посадовими окладами (ставками зарплати), від яких мають визначатися всі інші виплати.

Застосовуючи норми п. 5 відомчого Наказу № 557 про визначення абсолютного розміру кожного підвищення без урахування іншого, зокрема за звання «учитель-методист», «старший учитель», за роботу в гімназіях, ліцеях, школах-інтернатах, зокрема спеціальних та для дітей-сиріт тощо, МОН знівельовано рішення Уряду про збільшення на 10% схемних посадових окладів при визначенні розмірів їх підвищення за умовами праці.

Зазначений у п. 5 Наказу № 557 порядок застосовується до визначення розмірів підвищень ставок заробітної плати та посадових окладів, передбачених у Інструкції № 102, за певні умови праці педагогічних працівників, зокрема, за роботу в відповідних типах навчальних закладів, за педагогічні звання. Для прикладу вчитель та викладач гімназії чи ліцею, зокрема вищого професійного, який має вищу категорію та педагогічне звання «учитель-методист» чи «викладач-методист», втрачає за визначеним міністерством механізмом обчислення заробітної плати, лише на розмірі ставки заробітної плати 107 гривень, а з урахуванням надбавок і доплат за інші види педагогічної роботи понад 220 гривень на місяць та понад 3100 на рік. Вчитель такої ж кваліфікації, який працює у сирітській школі-інтернаті, втратить понад 400 гривень на місяць та понад 5600 гривень на рік.

За повідомленням Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки освіти і науки

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини