Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може бюджетна установа відмовити у наданні копій договорів із контрагентами

14 лютого 2018, 12:20
382
0
Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду під час розгляду справи № 820/3824/15 роз'яснив, за яких умов може бути обмежено доступ до інформації.

Справа стосувалася відмови розпорядника інформації надати копії договорів з додатками та специфікацією про постачання продуктів харчування, з огляду на те, що документи містять комерційну таємницю і можуть бути надані тільки з відома відповідного суб'єкта.

Суд дійшов висновку, що за загальним правилом публічна інформація є відкритою (ч. 2 ст. 1 Закону «Про доступ до публічної інформації» від 13.01.2011 р. № 2939-VI). Виняток становить інформація з обмеженим доступом, яка розподіляється на конфіденційну, таємну і службову інформацію (ч. 1 ст. 6 цього ж Закону).

При цьому доступ до інформації може бути обмежено тільки за умови дотримання сукупності трьох підстав:

1) виключно в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання безладам або злочинам, для охорони здоров'я населення, для захисту репутації або прав інших осіб, запобігання розголошенню інформації, отриманої конфіденційно, або забезпечення авторитету та безпристрасності правосуддя;

2) розголошення інформації може завдати істотної шкоди цим інтересам;

3) шкода від оприлюднення такої інформації переважає над суспільним інтересом в її отриманні.

Крім того, роз'яснено, що у зв'язку з прийняттям законів «Про доступ до публічної інформації» і «Про захист персональних даних» Закон «Про інформацію» втратив значення базового закону в галузі інформаційного законодавства. У відносинах, пов'язаних із забезпеченням права на доступ до публічної інформації, конфіденційна інформація повинна визначатися відповідно до Закону «Про доступ до публічної інформації».

Таким чином, ненадання розпорядником копій договорів, тобто інформації про розпорядження бюджетними коштами, суперечить положенням ч. 5 ст. 6 Закону «Про доступ до публічної інформації».

Постанову у справі № К/9901/1513/18 (820/3824/15) було винесено 24 січня.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини