Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Списуємо грошову кредиторську заборгованість: чи коригувати податковий кредит

21 лютого 2018, 09:30
904
0
Реклама

У разі списання безнадійної грошової кредиторської заборгованості податківці наполягають на коригуванні податкового кредиту з ПДВ у покупця - платника ПДВ. Хоча й законних підстав для цього немає.

Спочатку податківці зверталися до п. 192.1 ПКУ, в якому серед підстав для коригування сум ПДВ про списання безнадійної кредиторської заборгованості немає жодної згадки.

Потім, на думку податківців, товари, за якими списується заборгованість, почали вважатися «безоплатно наданими» (пп. 14.1.13 ПКУ). Тож податківці забороняють коригувати податкові зобов'язання постачальнику й наполягають на коригуванні податкового кредиту з ПДВ, визнаного покупцем під час постачання товарів/послуг.

Тепер судді перейшли на сторону податківців. Наразі списання кредиторської заборгованості вони розглядають як зменшення вартості товарів на 100%. Сума безнадійної кредиторської заборгованості, як зобов'язання, яке не підлягає погашенню, включається до складу доходу за правилами П(С)БО 15 «Дохід», що призводить до зміни суми компенсації вартості за отримані товари/послуги та є підставою для корегування податкового кредиту відповідно до п. 192.1 ПКУ.

При цьому посилання на вичерпний перелік підстав корегування податкового кредиту, встановлений п. 192.1 ПКУ ,є помилковим, з огляду на те, що будь-яка зміна суми компенсації вартості товарів/послуг за певних умов може бути підставою такого корегування. Вислів «включаючи» вказує на орієнтовний, а не виключний перелік підстав такого корегування.

Такий висновок було зроблено в постанові Верховного суду (Касаційного адміністративного суду) від 06.02.2018 р. № К/9901/2385/17 К/9901/6073/18 у справі № 804/7561/15.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини