Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ТЦУ-2018: огляд новацій від ДФС

5 березня 2018, 08:45
691
0
Реклама

Із 01.01.2018 набрав чинності Закон України від 07.12.2017 р № 2245-VIII, який привніс зміни й стосовно трансфертного ціноутворення (далі - ТЦУ).

1. Нові суб'єкти контролю за трансфертним ціноутворенням.

З урахуванням того, що постійні представництва нерезидентів, які отримують доходи із джерелом походження з України або виконують агентські (представницькі) та інші функції стосовно таких нерезидентів чи їх засновників, згідно з п.п. 133.2.2 ПКУ є платниками податку на прибуток та у зв'язку із поширенням з 01.01.2018 контролю за ТЦУ на операції між нерезидентом та його постійним представництвом, господарські операції резидентів України з постійними представництвами нерезидентів не визнаються контрольованими відповідно до ст. 39 ПКУ.

2. Нові критерії визнання осіб пов'язаними.

До пп. 14.1.159 ПКУ повернуто норми, чинні у 2013, 2014 роках:

юридичні особи визнаються пов'язаними, якщо повноваження одноособового виконавчого органу таких юридичних осіб здійснює одна і та сама особа.

Приклад 1:

Фізична особа є директором в ТОВ "А" та в ТОВ "Б". Юридичні особи ТОВ "А" та ТОВ "Б" визнаються пов'язаними особами; якщо фізична особа визнається пов'язаною з іншими особами, такі особи визнаються пов'язаними між собою.

Приклад 2:

Фізичні особи А (чоловік) та Б (дружина) перебувають у шлюбі. Чоловік володіє 100% корпоративних прав ТОВ "В", а дружина володіє 51% корпоративних прав ПрАТ "С". Юридичні особи ТОВ "В" та ПрАТ "С" визнаються пов'язаними між собою.

3. Якщо обсяг потенційно контрольованих операцій за договірними цінами становить менше 10 млн. грн., але у випадку коригування відповідно до ціни (показника рентабельності), що відповідає принципу "витягнутої руки", обсяг операцій перевищив би 10 млн. грн., то такі операції визнаються контрольованими та мають бути відображені у звіті про контрольовані операції.

4. Нові критерії формування переліку держав (територій), операції із резидентами яких визнаються контрольованими.

Враховуючи, що 22 нові країни внесено до переліку у 2017 році (постанову № 1045 прийнято та опубліковано у грудні 2017 року), відповідно до п.п. 39.2.1 ПКУ операції з контрагентами, зареєстрованими у цих державах, визнаються контрольованими з 01 січня 2018 року.

Водночас з 01.01.2018 сферу застосування переліку організаційно-правових форм нерезидентів (наразі цей перелік затверджено постановою КМУ від 04.07.2017 р. № 480 та включає 95 організаційно-правових форм нерезидентів з 26 країн світу) поширено, крім ст. 39 ПКУ, також на неконтрольовані операції у випадках, визначених п.п. 140.5.4 ПКУ.

Таким чином, у разі придбання у 2018 році товарів, робіт та послуг у нерезидентів, організаційно-правова форма яких включена до переліку, затвердженого постановою № 480, компанії зобов'язані збільшити фінансовий результат податкового (звітного) періоду на суму 30% вартості таких товарів (робіт, послуг) або підтвердити суму витрат у цих операціях за цінами, визначеними за принципом "витягнутої руки" відповідно до процедури, встановленої ст. 39 ПКУ.

5. Самостійне коригування для цілей трансфертного ціноутворення.

З урахуванням змін до п. 50.1 ПКУ, у разі якщо платником податків під час підготовки звіту про контрольовані операції буде встановлено, що умови його контрольованих операцій не відповідають принципу "витягнутої руки", він може здійснити самостійне коригування та подати уточнюючий розрахунок до податкової декларації з податку на прибуток підприємств до 1 жовтня року, наступного за звітним, без застосування штрафної санкції.

6. Вдосконалення процедури попереднього узгодження ціноутворення.

Змінами, внесеними до п. 39.6 ПКУ, впроваджено нові правила до процедури попереднього узгодження ціноутворення, за результатами якої великий платник податків має можливість укласти із ДФС договір про попереднє узгодження ціноутворення.

Нові правила передбачають таке:

дія договору, укладеного за результатами попереднього узгодження ціноутворення у контрольованих операціях, може бути розповсюджена на весь звітний період, в якому було укладено договір, та/або до звітних періодів, які передують набранню його чинності;

у разі дотримання великим платником податків умов такого договору та за незмінності узгоджених критеріїв для визначення відповідності умов контрольованих операцій принципу "витягнутої руки", його дія може бути подовжена на новий строк;

передбачено гарантії стабільності умов договору про попереднє узгодження ціноутворення у разі зміни податкового законодавства, внесення в нього змін, припинення дії або втрати платником податків статусу великого платника податків.

Також конкретизовано вимоги до змісту Порядку попереднього узгодження ціноутворення у контрольованих операціях, за результатами якого укладаються договори, що мають односторонній, двосторонній та багатосторонній характер, який затверджується КМУ.

Лист ДФС від 01.03.2018 р. № 6185/7 / 99-99-15-02-01-17

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини