Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може голова правління ОСББ виконувати обов'язки на громадських засадах

26 березня 2018, 15:00
3472
0
Реклама

Відповідно до Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" від 29.11.2001 р. № 2866-III (далі - Закон № 2866), голова правління ОСББ набуває прав і обов'язків унаслідок його обрання вповноваженим органом - загальними зборами ОСББ. Умови, на яких виконують обов'язки голова та члени правління ОСББ, визначають теж загальні збори.

ОСББ є юридичною особою, яка створюється як непідприємницьке товариство для здійснення функцій, передбачених Законом № 2866. Тому на ОСББ не поширюються норми ч. 3 ст. 65 та ч. 2 ст. 85 Господарського кодексу України, які зобов'язують призначати (обирати) керівника підприємства як посадову особу.

Голова та члени правління можуть виконувати свої обов'язки на громадських засадах (на безоплатній основі). Але це має бути визначено в статуті чи іншому документі, затвердженому в установленому порядку вищим органом управління (для ОСББ - загальні збори співвласників).

Враховуючи зазначене, заборони для виконання обов'язків головою правління ОСББ на громадських засадах законодавство не містить. При цьому, виконання обов'язків на громадських засадах не повинно містити ознак трудових відносин, тобто виконувати обов'язки голова правління ОСББ має не на постійній основі, а періодично й у вільний від основної роботи час.

За повідомленням Управління Держпраці у Черкаській області

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини