Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

До звітності з податку на нерухомість підготували зміни

6 квітня 2018, 14:45
1152
0
Реклама

У чинній формі Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затвердженій наказом Мінфіну від 10.04.2015 № 408 (далі - Декларація), сума нарахованого податку, яка сплачується (рядок 6 Декларації) та яка уточнюється (рядки 8 - 11 Декларації), є сумою, нарахованою по об'єктах як житлової так і нежитлової нерухомості.

Водночас податки, сплачені юрособами, які є власниками об'єктів житлової нерухомості та які є власниками об'єктів нежитлової нерухомості, мають різні коди бюджетної класифікації.

Відповідно, у разі декларування платником податку одночасно житлової та нежитлової нерухомості та при виникненні необхідності уточнення задекларованих податкових зобов'язань, відсутність у Декларації можливості розділити суми нарахувань по різних типах об'єктів нерухомості призводить до створення "штучного" податкового боргу або переплати.

Отож, платники для уточнення податкових зобов'язань надають дві Декларації одночасно - окремо по об'єктах житлової нерухомості та по об'єктах нежитлової нерухомості.

З метою усунення зазначених незручностей, було розроблено проект змін до чинної форми Декларації, яким запропоновано вирішити це питання шляхом запровадження додатків:

· додаток 1 - Розрахунок у частині об'єктів житлової нерухомості;

· додаток 2 - Розрахунок у частині об'єктів нежитлової нерухомості;

· додаток 3 - Таблиця відповідності кодів будівель та споруд.

Окрім того, проектом змін передбачено, що до контролюючого органу за місцезнаходженням об'єкта/об'єктів оподаткування подається одна Декларація. У разі існування об'єктів нерухомості, що знаходяться на території адміністративно-територіальних одиниць, які відповідають різним кодам органів місцевого самоврядування за КОАТУУ, але ці адміністративно-територіальні одиниці обслуговуються одним контролюючим органом, Декларація подається з кількома додатками відповідного типу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини