Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Заокруглення копійок: які суми відображати у податкових накладних

19 липня 2018, 14:00
501
0
Реклама

З 1 липня 2018 року набрала чинності постанова Правління НБУ "Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів" від 15.03.2018 р. № 25 (далі - Постанова № 25), яка у випадку відсутності монет дрібних номіналів вимагає проводити заокруглення загальних сум у чеках РРО та інших документах. Про поради податківців щодо правил заокруглення копійок у фіскальному чеку читайте в новині "Заокруглення копійок: додаємо нові рядки у фіскальних чеках".

Тепер же розповімо, що думають контролери про порядок заповнення показників податкової накладної в частині застосування заокруглень, передбачених Постановою № 25.

У графі 6 податкової накладної зазначається кількість (об'єм, обсяг) постачання товарів/послуг, у графі 7 - ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ, у графі 10 - обсяг постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ (значення графи 10 обраховується шляхом множення значення графи 6 на значення графи 7). Такий порядок заповнення граф податкової накладної передбачено п. 16 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307 (далі - Порядок № 1307).

До того ж, у п. 4 Порядку № 1307 передбачено: усі графи податкової накладної, що мають вартісні показники, заповнюються в гривнях з копійками.

Отже, при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник ПДВ зобов'язаний на дату, визначену ст. 187 ПКУ, визначити ПДВ-зобов'язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 188.1 ПКУ. При цьому потрібно скласти податкову накладну у порядку, визначену Порядком № 1307, і зареєструвати її в ЄРПН.

Такі зауваження зробила ДФСУ в ІПК від 16.07.2018 р. № 3120/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Крім того, податківці радять звертатися до Мінфіну з питаннями щодо порядку складання первинних документів (видаткових накладних, замовлень-нарядів, тощо) та відображення у бухобліку заокруглених у чеках та інших документах сум.

Про застосування РРО в режимі заокруглень, визначення суми надходження готівки та, відповідно, доходу й податкових зобов'язань із ПДВ за денним звітом РРО йшлося в матеріалі "Заокруглюємо копійки: застосовуємо РРО, визначаємо дохід і податкові зобов'язання з ПДВ" в газеті "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВЫМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтесь наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини