Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фізособою отримано кошти за договором про відступлення прав вимоги: чи оподатковувати ПДФО

1 серпня 2018, 09:30
638
0
Реклама

Як ми знаємо, кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги). Тож чи оподатковувати дохід нового кредитора?

Так, ДФС вкотре нагадало що доходи, які включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку визначено п. 164.2 ПКУ, зокрема інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ. Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку

Водночас, до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов'язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Отже, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізичної особи включається уся сума коштів, яка отримана нею від юридичної особи за договором. про відступлення права вимоги та оподатковується ПДФО на загальних підставах.

ІПК ДФС від 26.07.2018 р. № 3276/Л/99-99-13-02-03-14/ІПК

Договори відступлення права вимоги на практиці використовують в основному задля оптимізації оподаткування. Відомо це й контролерам, які зазвичай скрупульозно досліджують правомірність укладення таких договорів. Читайте про це у статті "Відступлення права вимоги: правові аспекти" видання "БУХГАЛТЕР&ЗАКОН".

Для отримання доступу до аналітики інформаційно-правової системи "ЛІГА:ЗАКОН" - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини