Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може медустанова отримати ознаку неприбутковості

6 серпня 2018, 08:30
268
0
Реклама

Питання включення медичної установи до Реєстру неприбуткових організацій доволі непросте та неочевидне, як може здатися на перший погляд.

ДФС пояснює, що підприємства можуть створюватись як для здійснення підприємництва, так і для некомерційної господарської діяльності. Залежно від форм власності, передбачених законом, в Україні можуть діяти підприємства, зокрема, таких видів:

· комунальне підприємство, що діє на основі комунальної власності територіальної громади;

· спільне комунальне підприємство, що діє на договірних засадах спільного фінансування (утримання) відповідними територіальними громадами - суб'єктами співробітництва (ст. 63 ГКУ).

Залежно від форми власності заклади охорони здоров'я утворюються та функціонують як державні, комунальні, приватні чи засновані на змішаній формі власності. За організаційно-правовою формою заклади охорони здоров'я комунальної власності можуть утворюватися та функціонувати як комунальні некомерційні підприємства або комунальні установи (ст. 16 Основ законодавства України про охорону здоров'я від 19.11.1992 р. № 2801-XII).

Таким чином, у разі якщо заклади охорони здоров'я комунальної власності, що були перетворені на некомерційні підприємства, повністю утримуються за рахунок місцевого бюджету та відповідають вимогам, зазначеним у п. 133.4 ПКУ, то такі юридичні особи можуть бути включені до Реєстру неприбуткових установ та організацій за кодом ознаки неприбутковості 0031 "Бюджетні установи".

Відповідний висновок містить лист ДФС від 21.05.2018 р. № 17389/6/99-99-15-02-02-15.

Разом з тим, раніше податківці робили висновок, що комунальні підприємства, що провадять некомерційну господарську діяльність, можуть бути включені до нового Реєстру в разі відповідності вимогам, зазначеним у п. 133.4 ПКУ (див. лист ДФС від 11.07.2017 р. № 18066/7/99-99-12-02-04-17).

Для того щоб більше дізнатись про порядок включення юросіб до Реєстру неприбутківців читайте статтю "Яка процедура отримання організацією статусу неприбутковості" газети "Інтерактивна бухгалтерія". На всяк випадок перегляньте статтю "Які організації можуть бути неприбутковими".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини