Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи зобов'язаний працівник відпрацьовувати два тижні перед звільненням

23 серпня 2018, 15:00
981
0
Реклама

Управлінням Держпраці у Кіровоградскій області надано деякі роз'яснення щодо умов звільнення працівників. Зокрема, прозвучали наступні тези.

1. Законом не передбачено відпрацювання двотижневого або іншого строку перед звільненням за власним бажанням: ст. 38 КЗпП говорить про попередження про звільнення за два тижні (якщо немає поважних причин, що зобов'язують роботодавця розірвати трудовий договір у строк, в який просить працівник). Це означає, що працівник може попередити про своє наступне звільнення і під час відпустки або хвороби, подавши відповідну заяву.

2. Працівника може бути звільнено й у вихідний для нього день (з дотриманням у день звільнення правила про видачу трудової книжки та копії наказу про звільнення) - це прямо передбачено ст. 116 КЗпП.

3. Не допускається звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в період його тимчасової непрацездатності (крім звільнення за п. 5 ч. 1 ст. 40 КЗпП), а також у період перебування працівника у відпустці. Це правило не поширюється на випадок повної ліквідації підприємства, установи, організації.

4. Припинення трудового договору під час відрядження законодавством про працю не передбачене: згідно зі ст. 121 КЗпП за відрядженими працівниками зберігаються впродовж усього часу відрядження місце роботи (посада).

Окремі питання, пов'язані зі звільненням працівників, були розглянуті у матеріалі "Звільнення: підстави, оформлення, належні виплати" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини