Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може Держпраці примушувати укладати трудові договори

30 серпня 2018, 09:30
414
0
Реклама

Чинне законодавство України не містить обов'язкових приписів, у яких випадках сторони зобов'язані укладати трудові договори, а в яких цивільно-правові договори (угоди) на виконання певних робіт. На цьому наголосив Дніпропетровський окружний адміністративний суд в рішенні від 10.08.2018 р. у справі № 804/2857/18, водночас висловивши позицію, що сторони вільні у своєму виборі щодо форми оформлення відносин, і на свій розсуд вправі визначати вид такого договору.

Також суд завважив, що до компетенції органів Держпраці не входить зобов'язувати підприємство та фізичну особу укладати трудовий договір, коли між ними фактично існують відносини іншого характеру, або ж визнавати існуючий між ними договір недійсним.

Відзначимо, що за обставинами справи в результаті проведення інспекційного відвідування на підприємство було накладено штраф у зв'язку з допущенням 32-х працівників до роботи без укладення трудового договору. Однак суд з цим не погодився, узявши до уваги, зокрема, наступне.

1. Зі змісту укладених з фізичними особами договорів вбачається, що за дорученням замовника підрядник зобов'язується на власний ризик виконати роботи в обсязі і на умовах передбачених договором та додатковими угодами до нього, а замовник зобов'язується прийняти та оплатити дані роботи. Підрядник не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку замовника, а сам організовує процес виконання робіт і зобов'язаний виконати усі роботи у повній відповідності до технічної документації. Факт виконання відповідних робіт з боку підрядника засвідчується актами приймання-передачі наданих робіт. Тобто зміст договорів не вказує на наявність трудових відносин.

2. Жодних відомостей щодо непогодження фізичних осіб з укладенням цивільно-правових договорів в акті інспекційного відвідування не було зазначено, пояснення від фізичних осіб не відбиралися. Тож суд зробив висновок, що вказані договори укладено за вільним волевиявленням на розсуд сторін і погоджені ними.

Про ключові відмінності між трудовим договором та ЦПД можна прочитати в статті "Трудовий або цивільно-правовий договір: що вигідніше підприємству" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія". Також радимо ознайомитися з матеріалами "Чи може Держпраці визнати цивільно-правові відносини трудовими та накласти штраф" та "За якими професіями не може укладатися ЦПД".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини