Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податкова провела перевірку самозайнятих осіб: які порушення виявляють найчастіше

4 вересня 2018, 11:35
1057
0
Реклама

Під час проведення перевірок фізосіб, які здійснюють підприємницьку діяльність, фахівцями ДФС виявляються значні факти порушень.

Як наглядний приклад, деякі види порушень податкового законодавства розглянемо детальніше:

1. Неоподаткування доходу, який отримується у вигляді прощеного банком боргу

Дохід, який отримується у вигляді прощеного банком боргу, оподатковується, повідомили платника податків - фізособу у ході документальної перевірки фахівці ГУ ДФС у Запорізькій області.

З огляду на сплив встановлених строків для декларування таких доходів (6,7 млн. грн.), платник податків - фізособа зобов'язаний сплатити до бюджету разом з основною сумою податків штрафні (фінансові) санкції. Всього, за результатами перевірки, належить до сплати в бюджет грошових зобов'язань у розмірі 1,4 млн грн.

2. Перевищення обсягу операцій з постачання товарів, установленого для обов'язкової ПДВ-реєстрації

За даними Z-звітів ФОП, який здійснює роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами, перебуваючи на загальній системі оподаткування, в одному із податкових періодів за 12 послідовних місяців перевищив обсяг операцій з постачання в розмірі 1 млн. грн.

Через недотримання ФОП вимог щодо реєстрації платником ПДВ ревізорами ГУ ДФС у Вінницькій області визначено до сплати ПДВ на суму 348 тис. грн.

3. Порушення порядку нарахування та сплати орендної плати за земельні ділянки

Під час документальної планової перевірки встановлено порушення ФОП порядку нарахування та сплати орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності, внаслідок чого донараховано 191,9 тис грн. орендної плати.

4. Умисне приховування оподатковуваних доходів у значних обсягах

У ході однієї з документальних перевірок ГУ ДФС у м. Києві з'ясовано факт умисного приховування ФОП чистого оподатковуваного доходу за 2015 р. на суму 4,1 млн. грн., що потягло за собою несплату до бюджету ПДФО, ПДВ, ЄСВ і ВЗ на суму 2,4 млн. грн.

5. Недотримання встановлених строків сплати (перерахування) до бюджету узгоджених сум податкових зобов'язань з ПДФО, ЄСВ і ВЗ

Фахівці фіскальної служби сприяли прискоренню надходження до бюджету самостійно нарахованих сум податкових зобов'язань з ПДФО, ЄСВ і ВЗ в сумі 11,7 млн. грн.

І як висновок можна сказати, що кожна особа зобов'язана сплачувати податки та збори, платником яких вона є згідно з положеннями ПКУ, для уникнення адміністративної і кримінальної відповідальності.

Що таке документальна планова перевірка, яка її періодичність, строки та порядок проведення дізнайтесь за посиланням.

За яких обставин та до якої відповідальності в процесі виконання своїх посадових обов'язків може бути притягнуто бухгалтера (у т.ч. головбуха) дізнайтесь тут.

Більш детально про всі відповіді на питання, що виникають з приводу перевірок та притягнення до відповідальності за виявлені порушення можете знайти в модулі СИТУАЦІЇ ДЛЯ БУХГАЛТЕРА, блоки "Державний нагляд (перевірки)", "Відповідальність".

Для отримання безкоштовного доступу протягом 72 годин до аналітики інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини